Iz Debaljceva se povuklo više od 90 odsto ukrajinskih snaga

"Najbolji format za nas je policijska misija EU. To bi bio najefikasniji garant bezbjednosti u sitauciji kada slovo mira ne poštuje ni Rusija, ni oni koje ona podržava", rekao je Porošenko
0 komentar(a)
Ukrajinska vojska, Debaljcevo, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska, Debaljcevo, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2015. 10:23h

Više od 90 odsto ukrajinskih snaga povuklo se iz strateškog grada Debaljcevo i okoline, saopštio je danas portparol ukrajinske vojske, ali nije mogao da precizira kada bi to povlačenje moglo da bude završeno.

Portparol vojske Anatolij Stelmah je rekao da su proruske snage tokom jučerašnjeg dana žestoko granatirale selo u predgrađu Marijupolja, prenijela je agencija AP.

Ukrajinske snage su juče počele da se povlače iz Debaljceva poslije višenedjeljnih žestokih sukoba, iako je primirje stupilo na snagu 15. februara.

Prema neimenovanim izvorima ukrajinske vojske, u poslednja 24 sata poginulo je 14 ukrajinskih vojnika, a 173 su ranjena u okršajima sa proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Čurkin: Porošenko želi da uništi sporazum

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da predsjednik Ukrajine zahtjevom za dolazak međunarodnih snaga UN u Ukrajinu želi da uništi sporazum iz Minska.

"Kada vam neko predlaže nova rješenja, umesto da radi ono što je dovoreno, to unosi sumnju da želi da uništi sporazum iz Minska", rekao je Čurkin, javila je agencija RIA Novosti.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je potom najavio da će njegova zemlja tražiti da na zaraćeni istok njegove zemlje dođu međunarodne snage, s mandatom UN.

Taj predlog je odobrio ukrajinski Državni savjet za bezbjednost, ali treba da bude izglasan i u Parlamentu.

"Donijeta je odluka o obraćanju Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji o raspoređivanju operacije za podršku mira i bezbjednosti u Ukrajini", rekao je sekretar SNBO Aleksandar Turčinov.

On je rekao da je Ministarstvo spoljnih poslova već pripremilo odgovarajuće obraćanje i izrazio nadu da će ga podržati i Vrhovna rada (ukrajinska skupština), prenijela je ukrajinska agencija.

Sekretar SNBO je nagalsio da će raspoređivanje mirovnjaka omogućiti da se "registruju i lokalizuju kršenja (režima) prekida vatre".

Na početku sjednice, Porošenko je rekao da je na njegov nalog to pitanje već razrađeno, prenosi Tanjug.

"Najbolji format za nas je policijska misija EU. To bi bio najefikasniji garant bezbjednosti u sitauciji kada slovo mira ne poštuje ni Rusija, ni oni koje ona podržava", rekao je on.

Porošenko je kazao da je tokom nedavnih pregovora u Minsku preliminarno to pitanje razmotrio sa predsjednicima Francuske i Rusije, Fransoa Olandom i Vladimirom Putinom, kao i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Bonus video: