NEMOĆNI DA ZAUSTAVE SEPARATISTE

Palo Debaljcevo: Još jedan veliki poraz Kijeva

Pobunjenici su opisali borbu kao pobjedu i rekli da su dopustili ukrajinskim vojnicima da se povuku tek pošto su poraženi
74 pregleda 85 komentar(a)
Debaljcevo, Foto: Beta-AP
Debaljcevo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.02.2019. 02:08h

Ukrajina je juče povukla hiljade vojnika iz opkoljenog grada Debaljcevo nakon žestoke ofanzive pobunjenika, koji su ignorisali obustavu vatre da bi osvojili to strateško željezničko čvorište. 

Pad Debaljceva je jedan od najgorih poraza ukrajinske vojske, nemoćne da zaustavi napredovanje separatista. 

Vrhovna komanda ukrajinske vojske je saopštila da su 22 vojnika ubijena u gradu u posljednjih nekoliko dana, dok je ranjeno više od 150, prenio je Rojters. 

Predsjednik Petro Porošenko, koji je otputovao na front, ipak je pokušao da u pozitivnom svjetlu predstavi borbu, rekavši da su ukrajinski vojnici, time što su izdržali toliko dugo, razotkrili „pravo lice bandita i separatista koje podržava Rusija.“

Porošenko je rekao da se do juče ujutro povuklo više od 80 odsto vojnika, a ostali se vraćaju, kako je kazao, po planu. Dodao je da snage koje se povlače broje više od 2.000 pripadnika. 

Komandant jednog od glavnih provladinih dobrovoljačkih bataljona, koji se borio zajedno sa redovnim ukrajinskim snagama, rekao je da je iza ostalo „puno tijela“. Ranjeni su prebačeni u Artemovsk, 30 km sjeverno od Debaljceva, na teritoriju pod kontrolom vlade. 

Pobunjenici su opisali borbu kao pobjedu i rekli da su dopustili ukrajinskim vojnicima da se povuku tek pošto su poraženi.

"Nije bilo pokušaja ukrajinskih snaga da se probiju. Opkoljene ukrajinske snage su bile potpuno demoralisane. Izgubili su pravac. Počeli su da pucaju na naseljene oblasti Debaljceva", rekao je novinarima komandant pobunjenika Eduard Basurin.

Pobunjenci su kazali da obustava vatre, koja je stupila na snagu u nedjelju, nikad nije važila za Debaljcevo, koje povezuje dvije oblasti na istoku Ukrajine, koje su pod kontrolom pobunjenika, Donjecku i Lugansku.

Pošto su zauzeli Debaljcevo, nagovijestili su da će početi da primjenjuju primrije, objavom da povlače teško naoružanje sa fronta.

Fotografije ruskih raketa u Ukrajini

Velika Britanija je juče objavila fotografije koje navodno pokazuju najnapredniji ruski antiraketni artiljerijski sistem na istoku Ukrajine, rekavši da je to još jedan dokaz ruskog vojnog učešća u sukobu.  

Forin ofis je objavio „infografiku“ sa detaljima o raketnom sistemu zemlja-vazduh SA-22, i fotografije   koje su objavili mediji i jedno vojno savjetodavno tijelo, za koje tvrdi da pokazuju da se on koristi u Ukrajini u posljednjih nekoliko nedjelja, prenio je Rojters. 

"Prisustvo SA-22 na istoku Ukrajine je još jeda dokaz direktnog vojnog učešća Rusije u sukobu,“ rekao je britanski ambasador u NATO-u Adam Tomson, nakon objave fotografija na Tviteru.  [https://twitter.com/UKNATO

NATO tvrdi da se stotine ruskih vojnika bori na istoku. Generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg je rekao juče da su „ruske snage, artiljerija i jedinice vazdušne odbrane, kao i komandni i kontrolni elementi i dalje aktivni u Ukrajini.

Preporučujemo za Vas