NASLIJEDIO KAROLOSA PAPULJASA

Ciprasov kandidat pobijedio: Prokopis Pavlopulos je novi predsjednik Grčke

Imenovanje Pavlopulosa za kandidata za predsjedničku funkciju bilo je iznenađenje, pošto se očekivalo da će Cipras predložiti evropskog komesara za migracije Dimitrisa Avramopulosa, umjerenog člana desnog centra
0 komentar(a)
Prokopis Pavlopulos, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Prokopis Pavlopulos, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2015. 19:47h

Grčki premijer Aleksis Cipras obezbijedio je danas dovoljno glasova u parlamentu da njegov kandidat Prokopis Pavlopulos bude izabran za novog predsjednika Grčke.

Prema pisanju grčkih medija, kandidat vladajuće koalcije, konzervativni poslanik i bivši ministar Pavlopulos, osvojio je neophodnih 180 glasova poslanika i on će sljedećeg mjeseca preuzeti uglavnom ceremonijalnu funkciju predsjednika.

Pavlopulos (64), koji je od 2004. do 2009. obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova u vladi konzervativne stranke Nova demokratija, na mjestu šefa države naslijediće 85-godišnjeg Karolosa Papuljasa, čiji petogodišnji mandat ističe u martu, prenio je Rojters.

Imenovanje Pavlopulosa za kandidata za predsjedničku funkciju bilo je iznenađenje, pošto se očekivalo da će Cipras predložiti evropskog komesara za migracije Dimitrisa Avramopulosa, umjerenog člana desnog centra. 

Prema očekivanjima, Pavlopulos je bez većih problema izglasan u grčkom parlamentu, pošto koalicija ljevičarske Sirize i desničarske Stranke nezavisnih Grka u parlamentu ima 162 od 300 poslanika. 

Grčka vlada je juče trebalo da imenuje svog kandidata za predsjednika države, ali je to bilo odloženo zbog sinoćnjih ključnih razgovora u Briselu o grčkom dugu sa ministrima finansija eurozone koji nijesu rezultovali dogovorom. 

Izborom Pavlopulosa završava se izborni proces započet u decembru kada parlament nije uspio da izabere šefa države u tri navrata, zbog čega je, u skladu s ustavom zemlje, raspuštena skupština i raspisani prijevremeni parlamentarni izbori.

Preporučujemo za Vas