PRETPOSTAVLJA SE DA IH JE OKO 5.000 U DEBALJCEVU

Putin: Kijev da ne spriječava ukrajinske vojnike da se predaju

5 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 02:26h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da prema informacijma koje on ima, oružje koje se nalazi u Ukajini stiglo je sa Zapada.

On je na pres konferenciji nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom rekao da ga to ne iznenađuje.

"Prema našim podacima oružje je već dostavljeno Kijevu. Nijesmo iznenađeni i ko god da dostavlja to oružje, broj žrtava će biti veći ali rezultat se neće promijeniti. Većina ukrajinskih vojnika nije motivisana da učestvuje u krvavom ratu daleko od kuće, dok narodni vojnici u Donbasu imaju svako pravo da brane svoje porodice, rekao je Putin a prenosi ruska televizija Russia Today.

Putin je apelovao na ukrajinsku vladu da ne spriječva ukrajinske vojnike u "kotlu Debaljceva" da se predaju, posebno one koji žele da spasu svoje živote.

Pretpostavlja se da je oko 5.000 ukrajinskih vojnika opkoljeno u Debaljcevu od strane proruskih pobunjenika.

"Naša misija je da spasimo živote onih koji se nalaze u Debaljcevu i da se potrudimo da se dodatno ne rasplamsavaju odnosi između Kijeva i pobunjenika", kazao je Putin, a prenijela Russia Today.

U vezi sa pitanjem energije, Putin je rekao da je plan o gasovodu Južni tok propao zbog evropskih primjedbi.

Dodao je da se taj plan ne može oživjeti u prvobitnom obliku.

"Ako, pak, Brisel pristane, mogao bi se izgraditi ogranak koji bi povezivao Bugarsku sa drugim gasovodom koji Rusija planira", kazao je ruski lider.