Cipras: Grčka kaže "ne"

Nove socijalne mjere, kako prenosi Frans pres, u suprotnosti su s preporukama programa pomoći evropskih kreditora
2 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2015. 18:01h

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas u Atini da će parlament glasati o paketu socijalnih mjera u petak, na dan kada ističe rok koji je Evropska unija dala Grčkoj da produži sadašnji plan privrednog oporavka.

"Mjere će biti dobre za zaposlene, nezaposlene kao i za mala i srednja preduzeća. Socijalne mjere će ojačati ekonomiju", rekao je Cipras i dodao da je jedna od tih mjera olakšica najugroženijim građanima u otplati bankarskih kredita.

Nove socijalne mjere, kako prenosi Frans pres, u suprotnosti su s preporukama programa pomoći evropskih kreditora.

"Grčka ne prihvata uslove i ultimate i kaže "ne", dodao je Cipras.

Grčki premijer je optužio njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea da je "izgubio prisebnost" jer je, kako je naveo, zauzeo "ponižavajući stav prema Grčkoj" na sastanku Eurogrupe u Briselu.

"Želimo da postignemo rješenje s Evropom a ne da prekinemo odnose", dodao je grčki premijer koji je optužio predsjednika Eurogrupe Jeruna Dajselbluma da je na sastanku u Briselu dokument koji je bio prihvatljiv za Grčku, zamijenio novim tekstom.

Eurogrupa je juče postavila ultimatum Grčkoj da do kraja nedjelje zatraži nastavak progama, čemu se Grčka protivi, jer želi novi program s manje strogim mjerama štednje.

Bonus video: