Oland: Napadi na Jevreje i muslimane prijeti samim temeljima države Francuske

Francuska Republika će vas "braniti svim svojim snagama. Jer kroz vas ona je ta koja je na meti, njene vrijednosti, njeni principi i njena obećanja", rekao je Oland na ceremoniji na groblju
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2015. 15:13h

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je danas da porast broja napada na Jevreje i muslimane prijeti samim temeljima države Francuske.

Oland je govorio na ceremoniji u gradu Sar-Inion, u Alzasu, gdje je tokom vikenda oskrnavljeno 250 jevrejskih grobova.

On je rekao da su antisemitska djela kao i akti protiv muslimana u porastu u Francuskoj, posebno poslije prošlomjesečnih terorističkih napada na list Šarli ebdo i na jevrejsku prodavnicu u Parizu u kojima je ubijeno 20 ljudi, uključujući trojicu napadača.

Oland je pozvao francuske Jevreje da ostanu u Francuskoj i da ne prihvate poziv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua evropskim Jevrejima da se masovno dosele u Izrael.

Francuska Republika će vas "braniti svim svojim snagama. Jer kroz vas ona je ta koja je na meti, njene vrijednosti, njeni principi i njena obećanja", rekao je Oland na ceremoniji na groblju u istočnom gradu Sar-Inion, kojoj je prisustvovao i izraelski ambasador u Francuskoj Josi Gal i zvaničnici francuske jevrejske zajednice.

"Skrnaviti, to znači vrijeđati sve religije i okaljati Republiku" dodao je francuski predsjednik.

Pet lokalnih tinejdžera pritvoreno je u vezi sa skrnavljenjem grobova u istočnoj Francuskoj, ali njihovi motivi za sada nisu jasni.

Oland je rekao da se broj antisemitskih akata udvostručio 2014. u odnosu na 2013. a da je broj napada na muslimane samo u mjesecu poslije januarskog napada na Šarli ebdo i na jevrejsku radnju bio jednak ukupnom broju napada cijele prošle godine.

Francuski predsjednik je rekao da će sud utvrditi da li se radi o neznanju ili netoleranciji, ali je ukazao da je zlo već učinjeno.

"Možemo tražiti sva objašnjenja, i treba, ali takođe treba dati odlgovor, a čvrstina je u ovim okolnostima jedini odgovor. Kogod u Francuskoj nastavi da čini djela ili da šalje poruke mržnje ili podsticanja na nasilje vidjeće da će protiv njega da se digne država i njeni zakoni. Svako ko je kriv za antisemitska ili rasistička djela biće neumorno gonjen, priveden i osuđen", rekao je Oland.

On je poručio da će država biti jača od mržnje.

Galerija

Bonus video: