U Varšavi policija u ministarstvima zbog dojava o bombama

Posljednja bombaška uzbuna u Varšavi je zaposlila policiju i pirotehničare januara ove godine kada su morali da pregledaju 50 zgrada ministarstava i ureda i nekoliko redakcija medija
75 pregleda 0 komentar(a)
Varšava, Foto: Shutterstock
Varšava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2015. 14:44h

Policija i njeni pirotehničari pretražuju danas zgrade 11 ministarstava i institucija u Varšavi zbog anonimnih dojava da će u njima eksplodirati podmetnute bombe.

"Anonmnu dojavu imejlom dobilo je 11 institucija. Pirotehničke službe pregledaju zgrade a u ovom trenutku nema potrebe za evakuacijom", saopštila je Glavna komanda prijestoničke policije.

Pretnju da će u njihovim zgradama eksplodirati bombe dobila su jutros elektronskom poštom između ostalih ministarstva privrede, telekomunikacija, kulture i nacionalne baštine i Uprava carina.

Posljednjih godina učestale su takve dojave koje su se do sada pokazale uvijek kao lažne, ne samo u Varšavi već u gradovima širom Poljske.

Posljednja bombaška uzbuna u Varšavi je zaposlila policiju i pirotehničare januara ove godine kada su morali da pregledaju 50 zgrada ministarstava i ureda i nekoliko redakcija medija.

Prije toga širom Poljske u oktobru prošle godine policija je provjeravala dojave o podmetnutim bombama ne samo u institucijama već i nekim školama a u Gdanjsku, Gdinji i Sopotu su čak anonimni dojavljivači tvrdili da su podmetnuli bombe sa virusom ebole.

Takve serijske prijetnje glavnim državnim institucijama i uredima širom zemlje u Poljskoj nisu neuobičajene a do sada se poslije evakuacije hiljada činovnika i paralize rada institucija na nekoliko sati pokazivalo da su prijetnje bile lažne.

Za lažnu prijetnju ugrožavanjem zdravlja i života građana i izazivanja panike osobi koja je poruku poslala prijeti po poljskim zakonima do osam godina zatvora, podsjetila je danas povodom prijetnji prijestonička policija.

Bonus video: