Prodaja kola u Rusiji opala 24 odsto

Udruženje evropskih auto-kompanija u saopštenju navodi da je godišnji pad prodaje u Rusiji došao poslije velikog rasta potražnje na kraju prošle godine, kada su klijenti žurili da prije poskupljenja kupe automobile strane proizvodnje
50 pregleda 4 komentar(a)
Automobili, Prodaja auta, Foto: Shutterstock
Automobili, Prodaja auta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2015. 09:22h

Rusko tržište automobila koje je prije samo nekoliko godina bilo na putu da postane najveće u Evropi, potonulo je u januaru 24 odsto na godišnjem nivou.

To je posljedica lošeg stanja ukupne ruske privrede koja je ušla u recesiju, a inflacija je sada najviša za 16 godina, prenosi B92.

Udruženje evropskih auto-kompanija u saopštenju navodi da je godišnji pad prodaje u Rusiji došao poslije velikog rasta potražnje na kraju prošle godine, kada su klijenti žurili da prije poskupljenja kupe automobile strane proizvodnje.

Ruska rublja je izgubila više od polovine svoje vrijednosti u posljednjih godinu, a većinu od toga tokom jeseni. Rusi su “pohrlili” da novac koji je brzo gubio vrijednost, ulože u kupovinu skupih trajnih dobara i automobila prije nego što trgovci podignu cijene da bi ih uskladili sa opadajućim kursom rublje.

"Ako je decembar za mnoge na tržištu bio kao velika zabava, onda je januar ekvivalent teškom mamurluku", rekao je predsjednik odbora udruženja proizvođača automobila, Joerg Schreiber.

Među najvećim gubitnicima su Opel koji ima pad prodaje od 75 odsto u Rusiji, i Citroen čija je prodaja opala 72 odsto.

Prodaja automobila je bila slaba čitave prošle godine dok je ruska privreda ulazila u recesiju, ali se 2,4 odsto oporavila u decembru.

Bonus video: