Češka negira da priprema posebne popuste za ruske turiste

"Mislim da je to glupost. Trebalo bi onda da pomažemo tako i Špancima ili Grcima jer i njima je loše", kazao je suvlasnik lanca hotela Asten hotels
50 pregleda 0 komentar(a)
Prag, Foto: Shutterstock
Prag, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2015. 18:22h

Češke turističke asocijacije demantovale su danas vijesti po kojima se dogovaraju za predstojeću sezonu posebni popusti za ruske turiste koje je u Češkoj desetkovala slaba rublja i ekonomska kriza u Rusiji.

Da češki turizam želi da pomogne pojeftinjenjima i do 40 odsto Rusima kojima su omiljene destinacije u Češkoj - Prag, Karlove Vari i planine Krkonoše sada preskupe objavila je državna ruska agencija

TASS ali to su odmah demantovali predstavnici Asocijacije turističkih agencija, Asocijacije restorana i hotela i vladina agencija ČehTurizam.

"Ništa takvo ne organizujemo niti nad takvom akcijom imamo pokroviteljstvo. Ako se to dešava, onda samo u dogovoru sa pojedinačnim hotelima", kazao je za list Mlada fronta Dnes generalni sekretar Asocijacije turističkih agencija Češke, Mihal Veber.

"Takve popuste mi sigurno nećemo davati. Ionako su cijene već suviše niske. Ruske klijentele imamo doduše manje, ali davanje popusta ne vidim kao rješenje", kazao je Ivan Hadima iz Asocijacije restorana i hotela.

Hadima je dodao da u hotelu Termal u Karlovim Varima, banji koja je pretežno orijentisana na goste iz Rusije, ruskih turista ima manje ali da ih u praškim hotelima ima gotovo isto kao prije krize.

"Mislim da je to glupost. Trebalo bi onda da pomažemo tako i Špancima ili Grcima jer i njima je loše", kazao je suvlasnik lanca hotela Asten hotels Jirži Gajdošik.

Prema podacima Saveza ruskih turističkih agencija ove godine odmor u inostranstvu planira 10 miliona Rusa, što je za osam miliona manje nego prošle godine.

Češka je, međutim, prošlu godinu zaključila sa rekordnim brojem turista kojih je bez obzira na odliv turista iz Rusije za 13,4 odsto ipak bilo ukupno za 1,5 odsto više nego 2013. godine.

Turističku 2014. godinu su prema podacima koje je prošle sedmice objavio češki zavod za statistiku spasili Njemci kojih je bilo za 5,1 odsto više nego prethodne godine, Slovaci kojih je bilo za 9,7 odsto više ili Poljaci kojih je stiglo više za 6,4 odsto a takođe dvocifreni je porast broja turista iz Azije, uglavnom Južne Koreje i Kine.

Bonus video: