Premijer Češke:I dalje potreban jak pritisak na Rusiju i Ukrajinu

"Besmisleno je reći da primirje negdje ne važi. Primirje važi svugdje," odbio je kao apsurdni izgovor Zaoralek objašnjenje proruskih separatista zašto ne obustavljaju vatru i u oblasti Debaljceva
0 komentar(a)
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.02.2015. 15:45h

Češki premijer Bohuslav Sobotka i šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek upozorili su danas da neće biti lako održati primirje na istoku Ukrajine i da će zbog nekih kriznih žarišta, kao što je Debaljcevo biti i dalje potreban jak međunarodni pritisak na Rusiju i Ukrajinu.

"Naravno da je očigledno da nije uopšte jednostavno zaustaviti borbe na istoku. U istočnoj Ukrajini postoje žarišta tenzija u kojima će i dalje biti potreban veoma veliki međunarodni pritisak kako na rusku tako i na ukrajinsku stranu a naravno i na separatiste da primirje održe", kazao je Sobotka danas u Zbirohu na zapadu Češke.

"Besmisleno je reći da primirje negdje ne važi. Primirje važi svugdje," odbio je kao apsurdni izgovor šef češke diplomatije Zaoralek objašnjenje proruskih separatista zašto ne obustavljaju vatru i u oblasti Debaljceva.

"Treba nastaviti sa diplomatskim pritiskom. Debaljcevo može biti mjesto oko koga će ponovo sve eksplodirati ali treba preduzeti sve da se to ne desi", kazao je češkom radiju Zaoralek.

Premijer Sobotka i ministar Zaoralek ispratili su danas iz Zbiroha konvoj sa 40 tona humanitarne pomoći koji Češka šalje u Ukrajinu, Crvenom krstu da ga rasporedi u bolnice i civilima koji su zbog borbi bili prinuđeni da napuste svoje domove u istočnim oblastima Ukrajine.

Ovo je četvrti humanitarni konvoj pomoći Ukrajincima koji od prošle godine organizuje Češka, a u Kijev gdje će pomoć predati ukrajinskom Crvenom krstu kamioni voze pošiljke sanitetskog materijala, ljekove, vreće za spavanje, termofolije a takođe i materijal za popravku krovova uništenih kuća.

Bonus video: