Oland i Vals: Francuska će braniti Jevreje od napada

Francuski premijer takođe je danas rekao da će vlada u Parizu braniti francuske Jevreje i dodao da svaki čovjek koji napusti zemlju jeste "parče Francuske koja odlazi".
2 komentar(a)
Fransoa Oland, Manuel Vals, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2015. 15:55h

Lideri Francuske su danas rekli da će braniti jevrejsku zajednicu od napada, s ozbirom na njenu sve veću uznemirenost, a nakon što ju je izraelski premijer Benjamin Netanjahu juče pozvao na masovno emigriranje u Izrael.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland (Francois Hollande) je izjavio da neće dozvoliti da ljudi povjeruju kako "Jevreji više nemaju mjesta u Evropi" nakon ubistva u sinagogi u Kopenhagenu i skrnavljenja stotina spomenika na jevrejskom groblju u istočnoj Francuskoj.

Evropski Jevreji su veoma napeti još od januarskih ubistava na pijaci u Parizu i prošlogodišnjeg oružanog napada u jevrejskom muzeju u Belgiji.

Francuski premijer Manuel Vals (Manuel Valls) takođe je danas rekao da će vlada u Parizu braniti francuske Jevreje i dodao da svaki čovjek koji napusti zemlju jeste "parče Francuske koja odlazi".

Poslije skrnavljenja jevrejskih grobova, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je sinoć osudio taj "gnusni čin".

"Francuska neće tolerisati novu povredu vrijednosti koje su zajedničke za sve Francuze", rekao je Kaznev i dodao da će počinioci biti izvedeni pred lice pravde.

Incident se dogodio u mjestu Sar-Inijon, u Alzasu, gdje je već bilo skrnavljenja jevrejskih grobova. Oko 60 jevrejskih nadgrobnih spomenika je srušeno 1988. godine a 2001. je oštećeno više od 50 grobova.

Bonus video: