Stupile na snagu nove sankcije EU zbog sukoba u Ukrajini

Na listi su pomoćnici ministra odbrane Rusije Arkadij Bahin i Anatolij Antonov zbog učešća u "raspoređivanju ruskih trupa u Ukrajini", navodi se u službenom glasniku EU
3 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2015. 14:56h

Evropska unija je dodala još 19 lica, uključujući pet iz Ukrajine, na svoju listu osoba na koju se primenjuju sankcije zbog postupaka povezanih sa borbama na istoku Ukrajine.

Na proširenoj listi koja je objavljena danas, nedjelju dana pošto su ministri inostranih poslova donijeli odluku o njoj, nalazi se i devet institucija, a od bitnijih ličnosti - dva zamjenika ruskog ministra odbrane i šef glavnih operacija generalštaba ruske vojske.

Pauza od nedjelju dana je nastala zbog pregovora koji su u četvrtak doveli do sporazuma Ukrajine i Rusije i primirju na pobunjenom području Donbasa. Prekid vatre je juče stupio na snagu, ali se zaraćene strane međusobno optužuju za kršenja sporazuma.

Na listi su pomoćnici ministra odbrane Rusije Arkadij Bahin i Anatolij Antonov zbog učešća u "raspoređivanju ruskih trupa u Ukrajini", navodi se u službenom glasniku EU.

Tu je i zamjenik načelnika ruskog generalštaba, šef glavnih operacija generalštaba Andrej Kartapolov, jer je "aktivno doprinio razradi i izvođenuju akcija" ruskih snaga u Ukrajini.

Sa najnovijim proširenjem, na sankcionoj listi nalaze se 151 ličnost i 37 institucija. Fizičkim licima je zabranjeno da putuju u zemlje Evropske unije i zamrznuta su im sredstva na teritoriji njenih članica.

Bonus video: