Ukrajina: Dvije osobe poginule, jutros mirno

0 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Beta-AP
Ukrajina, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.02.2015. 10:32h

Dva civila su poginula na istoku Ukrajine ubrzo pošto je sinoć u ponoć stupio na snagu dogovor o prekidu vatre, ali od tada novi sukobi nisu zabilježeni.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su poslije raketiranja borbe duž cele linije fronta praktično prestale, i da je zabeleženo samo nekoliko izolovanih sukoba između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske.

"Ubrzo posle ponoći rakete su pogodile centar mesta Popasna. Tada je stradalo dva civila", rekao je guverner regiona Lugansk Genadij Moskal. Vojni izvori su jutros potvrdili da se prekid vatre poštuje u Marijupolju i gradu Debaljcevu, gdje su se juče vodile žestoke borbe. Do sukoba je juče ponovo došlo i u centru Donjecka, gdje je stradalo troje ljudi.

Dogovor o prestanku vatre u Minsku su poslije 16 sati pregovora u četvrtak postigli njemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski, ruski i francuski predsjednici Petro Porošenko, Vladimir Putin i Fransoa Oland.

Prema dogovoru, ukrajinska vojska i proruski pobunjenici, treba da povuku teško naoružanje sa linije fronta, čime bi bila stvorena tampon zona. Povlačenje ostalog naoružanja trebalo bi da počne u ponedjeljak, i trajalo bi dvije nedjelje. Sporazumom je predviđena i revizija ukrajinskog Ustava kojom bi se tim područjima s većinskim ruskim stanovništvom dala veća autonomija, kao i to da ukrajinsku granicu kontroliše Kijev.

Bonus video: