Primirje u Ukrajini: Odjednom je granatiranje prestalo

"Izdajem naređenje oružanim snagama Ukrajine da 15. februara u ponoć obustave vatru", rekao je Porošenko u televizijskom obraćanju
26 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2015. 23:48h

Primirje u Ukrajini zvanično je počelo večeras, a agencije izvještavaju o prekidu borbi u Donjecku.

Granatiranje Donjecka iznenada je prestalo nakon što je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko da naređenje o prekidu vatre ukrajinskim vojnim snagama koje je dogovoreno Mirovnim sporazumom iz Minska potpisanom u četvrtak, javlja Rojters.

"Izdajem naređenje oružanim snagama Ukrajine da 15. februara u ponoć obustave vatru", rekao je Porošenko u televizijskom obraćanju.

Ukrajinski predsjednik je dodao da je mirovni sporazum ugrožen od strane kako je rekao proruskih separatista koji su opkolili ukrajinske vojnike na ključnom bojištu kod grada Debaljceva.

Porošenko tvrdi da na tom području pobunjeničke snage miniraju prekid vatre.

Reporter britanske agencije javio je da je do početka primirja na svakih pet sekundi padala po jedna granata ali je onda nakon samo nekoliko sekundi nakon ponoći oružje utihnulo.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je ranije danas razgovarao sa predsjednikom Francuske Fransoa Olandom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i istakao da se primirje mora poštovati.

Kako je saopšteno iz Olandovog kabineta, Putin ih je obavijestio da su pobunjenici spremni za prekid vatre.

Predsjednici Francuske, Rusije i Ukrajine, Fransoa Oland, Vladimir Putin i Petro Porošenko, i nejmačka kancelarka Angela Merkel već danas će učiniti prvu procjenu primjene prekida vatre u istočnoj Ukrajini, koje je stupilo na snagu večeras u ponoć.

"Lideri će u telefonskom razgovoru učiniti prvu procjenu primjene prekida vatre", saopštila je Jelisejska palata.

U ponoć, kako je dogovoreno sporazumom postignutom u četvrtak u Minsku, svaka strana, ukrajinska vojska i proruski pobunjenici, treba da povuku teško naoružanje sa linije fronta, čime bi bila stvorena tampon zona.

Povlačenje ostalog naoružanja trebalo bi da počne u ponedjeljak, i trajalo bi dvije nedjelje. U sporazumu nisu naznačeni detalji o povlačenju trupa.

Sporazumom je predviđena i revizija ukrajinskog Ustava kojom bi se tim područjima s većinskim ruskim stanovništvom dala veća autonomija, kao i to da ukrajinsku granicu kontroliše Kijev.

Bonus video: