Danac (22) osumnjičen za napade u Kopenhagenu

Omar El Husein, koga je ubila policija u razmjeni vatre, izašao je iz zatvora gdje je služio kaznu zbog nasilja
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2015. 21:34h

Policija je ubila 22-godišnjeg Danca Omara el Huseinija, nakon što je on ubio dvije osobe u jednoj sinagogi u Kopenhagenu i na događaju gdje je promovisana sloboda govora u napadu koji je vjerovatno inspirisan masakrom u francuskom satiričnom nedjeljniku Šarli Ebdo, saopštile su vlasti.

El Husein, koga je jutros ubila policija u razmjeni vatre, izašao je iz zatvora gdje je služio kaznu zbog nasilja, naveli su mediji.

Rojters je prenio izjavu Jensa Medsena, šefa obavještajne službe, koji je kazao da je napadač bio poznat obavještajnim službama prije pucnjave i da je vjerovatno djelovao sam. Policija je saopštila da je imao istorijat nasilnog ponašanja, povezanosti sa bandama i posjedovanje oružja.

Dvoje civila – čuvar u sinagogi i režiser – su stradali, a pet policajaca je ranjeno u dva odvojena napada u prijestonici Danske u subotu. Očevici su kazali da je napadač ispalio oko 40 metaka na kafić gdje je održavana promocija slobode govora a kojoj je prisustvovao švedski umjetnik Lars Vilks, koji je primao prijetnje smrću zbog toga što je nacrtao poslanika Muhameda kao psa.

Skupu o slobodi govora prisustvovao je francuski ambasador Fransoa Zimre koji je tek završavao uvodnu riječ na događaju nazvanom "Umjetnost, bogohuljenje i sloboda govora“ kada je napadač otvorio vatru. Vilks, koji je neozlijeđen, napisao je na svom blogu: "Ionako rijetka publika doživjela je strah i užas – i tragediju. Ne mogu reći da sam i ja pogođen jer su me dobro pazili“. Vilks od 2010. godine živi pod policijskom zaštitom".

Omar el Husein je nakon napada na kafić otišao u obližnju sinagogu i usmrtio čuvara.

Hiljade Danaca ostavaljale su cvijeće ispred sinagoge.

"Mi smo mala zemlja i takve stvari se ovdje ne dešavaju", kazala je 28-godišnja studentkinja Frederike Bastrup, odražavajući šokiranost zemlje koja se ponosi bezbjednošću i socijalnom tolerancijom.

Policija je opkolila nekoliko djelova uglavnom imigrantskih četvrti i nekoliko ljudi povela na ispitivanje, kazali su za Rojters svjedoci.

Medsen je rekao da su napadi po svoj prilici inspirisani ubistvima u Parizu u januaru.

Međutim, policija koja je ranije objavila fotografiju osumnjičenog, saopštila je da ne vjeruju da je on bio na obuci u džihadističkim kampovima na Bliskom istoku.

El Husein je kod sebe imao dva pištolja u trenutku kada je ubijen a policijskom pretragom kasnije je nađeno i automatsko oružje koje je možda korišteno u napadima u subotu. Primarna meta napada je vjerovatno bio događaj kojem je prisustvovao Vilks.

Desetine metaka su ispaljene velikom brzinom, vjerovatno iz automatskog oružja, objavila je danska TV2. Premijerka Hele Torning Šmit je kazala da su napadi terorizam ali je istakla da to neće započeti rat između Zapada i islama.

"Kada nemilosrdno ispalite smrtonosne metke na nevine ljude koji učestvuju u debati, kada napadnete jevrejsku zajednicu, napadate našu demokratiju“, kazala je Torning Šmit ispred sinagoge.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da zaštitimo našu jevrejsku zajednicu".

Danska je postala meta nasilnih islamista prije deset godina nakon objavljivanja karikatura na kojima ismijava psolanika Muhameda, što je tada dovelo i do smrtnosnih protesta u muslimanskom svijetu.

Netanjahu poziva evropske Jevreje da se presele u Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je evropske Jevreje na "masovnu imigraciju" u maticu Izrael nakon napada.

"Za ovaj talas nasilja očekujemo da će se nastaviti", rekao je Netanjahu na početku sjednice Vlade.

"Jevreji zaslužuju bezbjednost u svakoj zemlji, ali mi poručujemo našoj braći i sestrama Izrael je vaš dom", naglasio je Netanjahu.

Jair Melkior, glavni rabin Danske, izjavio je, međutim, da je "razočaran“ Netanjahuovim pozivom.

"Teror nije razlog za iseljavanje u Izrael", rekao je Melkior.

Galerija

Bonus video: