Hrvatska i Slovenija: Pomoć ako Grčka ispuni dogovoreno

Milanović je dodao da treba videti kako pomoći grčkom narodu da se izvuče iz teške ekonomske i socijalne situacije, ali je naglasio da se pravila EU moraju poštovati
0 komentar(a)
Grčka i EU, Foto: Shutterstock
Grčka i EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2015. 20:01h

Hrvatska i Slovenija su danas u Briselu izrazile spremnost da se u okviru Evropske unije pomogne Grčkoj, ali s tim da vlada u Atini ispuni potpisani sporazum o programu kresanja budžetskog deficita i dugova i strukturnih reformi.

To su, dolazeći na susret vođa EU, izjavili slovenački i hrvatski premijer Miro Cerar i Zoran Milanović koji je upozorio da se među zemljama koje su manje razvijene od Grčke, a koje bi uskoro morale da plaćaju za pomoć Grčkoj, nalazi i Hrvatska. "U Grčkoj je pobijedila politička opcija koja je davala nevjerovatna obećanja i sada ih moraju ispuniti, a na nama je da vidimo kako Grčkoj možemo pomoći, ako je to zemlja koja u Evropi najviše treba pomoć", rekao je on.

Zoran Milanović

On je rekao da ima i drugih članica EU "koje su manje razvijene od Grčke, a koje plaćaju taj račun, a među njima uskoro može biti i Hrvatska". Milanović je dodao da treba videti kako pomoći grčkom narodu da se izvuče iz teške ekonomske i socijalne situacije, ali je naglasio da se pravila EU moraju poštovati. On je stavio do znanja da "nema preveliko povjerenje u one su u stanju da idu u savez s ekstremnom desnicom, sa strankama koje su praktično antisemitske", dodajući da je to upravo viđeno u Grčkoj. Slovenački premijer Cerar izrazio je razumijevanje za nevolje grčkih građana, ali je upozorio da "evropska pravila važe za sve, da se mogu donekle razmotriti vremenski okviri, ali po sadržini to mora važiti isto kao i za sve članice EU i Sloveniju koja se zalaže za strukturne reforme i stabilizaciju finansija i ozdravljenje privrede". Milanović je uoči samita, na kome se razmatra i sporazum o prekidu sukoba u Ukrajini, rekao da mnoge stvari u Ukrajini "podsjećaju na one koje su viđene prije 20 godina". Cerar je takođe izjavio da će šefovi država ili vlada odlučiti da li će unijeti izmjene u režim sankcija Ukrajini, pošto čuju izvještaj o mirovnom sporazumu za Ukrajinu koji će im podnijeti francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Bonus video: