Evropski lideri o sporazumu u Minsku: Dobra vijest, preći sa riječi na djela

Britanski premijer Dejvid Kameron je ocijenio da su "važniji postupci na terenu od riječi na komadu papira"
0 komentar(a)
Petro Porošenko, Donald Tusk, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2015. 18:31h

Evropski lideri izrazili su uoči samita u Briselu oprez povodom današnjeg sporazuma o prekidu vatre u Ukrajini, uz poruku da je sada najvažnije sprovesti dogovoreno.

U Minsku je danas poslije maratonskog sastanka na kome su učestvovali lideri Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, postignut dogovor o prekidu vatre i o povlačenju teškog naoružanja duž cijele linije fronta u Ukrajini.

Francuski predsjednik Fransoa Oland koji je na samit u Brisel došao iz Minska, rekao je da je sada "presudan trenutak".

"Sve još može da krene u jednom pravcu ili drugom, naredni sati su odlučujući", rekao je Oland.

"To podrazumijeva da nastavimo da budemo budni, da vršimo pritisak i nastavimo u pravcu kojim se krenulo... Mislim da smo na dobrom putu", rekao je Oland i naglasio da potpisnici treba da budu odgovorni, misleći na Rusiju i Ukrajinu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je još u Minsku ocijenila da je sporazum "tračak nade", ali da je bitno da djela slijede riječi.

Britanski premijer Dejvid Kameron je ocijenio da su "važniji postupci na terenu od riječi na komadu papira".

"Treba jasno da stavimo do znanja da (predsjednik Rusije) Vladimir Putin mora da zna da će sankcije koje smo uveli biti promijenjene, samo ako se promijeni njegovo ponašanje", rekao je Kameron.

Uoči samita šefova država i vlada Evropske unije, a ba kojem učestvuje i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozdravio je "izuzetnu vijest" i rekao da sada sankcije Rusiji nijesu tema.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini ocijenila je da je sporazum u Minsku "definitivno korak u pravom smjeru" i istakla da je "važna stvar da prekid vatre stupi na snagu u noći između subote i nedjelje".

"Znamo iz iskustva da je potpisivanje sporazuma važno, ali je sprovođenje još važnije za ljude na terenu", rekla je Mogerini i dodala da danas neće biti razgvora o daljim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini.

Ona je rekla da će predložiti šefovima država i vlada "neke konkretne mjere koje EU može imati za nadziranje sprovođenja sporazuma".

Predsjednik Evropskog savjeta Poljak Donald Tusk, koji je vrlo sumnjičav prema Rusiji, pozdravio je postignuti sporazum i rekao da se radi o "dobroj vijesti koja daje nadu".

"Ali nada nije dovoljna, pravi test biće poštovanje prekida vatre na terenu", rekao je on i podsjetio da prvi sporazum iz septembra prošle godine nije bio poštovan.

Finski premijer Aleksandar Stub rekao je i da treba podsjetiti da je od potpisivanja posljednjeg primirja hiljadu ljudi poginulo i dodao da će "ako prekid vatre ne potraje", između Rusije i Zapada u budućnosti biti zamrznut konflikt.

Litvanska predsjednica Dalia Gribauskajte je rekla da se radi o parcijalnom sporazumu koji se samo odnosi na prekid vatre. Ona je rekla da problem kontrole rusko-ukrajinske granice, od koje 400 kilometara nije pod kontrolom Kijeva, nije riješen.

"To znači da je granica otvorena za svaki vojni ulaz i rješenje je izuzetno slabo", ocijenila je Gribuskajte.

EU je u ponedjeljak odložila do 16. februara sprovođenje novih sankcija prema Rusiji o kojima je ranije bilo odlučeno, zbog njene umiješanosti u ukrajinski sukob, da bi se dala šansa mirovnim pregovorima.

Bonus video: