"Preokret samo ako Putin ispuni obećano"

Imam utisak da će u Evropi preovladati stav da je istinska promjena ono što će se desiti poslije 15. februara. Ako zaista vidimo da je primirje, ako zaista vidimo da počinje da ćuti teško naoružanje, tek onda možemo da kažemo da se desilo nešto novo", kazao je Zaoralek
1 komentar(a)
Lubomir Zaoralek, Foto: Beta-AP
Lubomir Zaoralek, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.02.2015. 12:50h

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek pozdravio je današnji sporazum u Minsku o obustavljhanju sukoba u Ukrajini kao mogući preokret ali samo ako Rusija ispuni ono na šta se obavezala.

"To bi mogao da bude preokret. Svi znaju da to zavisi od toga kako će se istinski promijeniti ponašanje Rusije. Prije svega da li će povući teško naoružanje i prestati da snabdjeva pobunjenike. Mislim da je ponašanje presudno i ako bi ovog puta važilo ono što je (predsjednik Rusije) Putin rekao, bila bi to šansa za preokret", kazao je danas novinarima u Pragu češki ministar.

Zaoralek je pozvao da se narednih nedjelja pažljivo analizira kako strane ispunjavaju obaveze iz sporazuma na terenu prije no što Evropska unija odluči šta će dalje sa sankcijama Rusiji.

"Imam utisak da će u Evropi preovladati stav da je istinska promjena ono što će se desiti poslije 15. februara. Ako zaista vidimo da je primirje, ako zaista vidimo da počinje da ćuti teško naoružanje, tek onda možemo da kažemo da se desilo nešto novo", kazao je Zaoralek.

Šef češke diplomatije naglasio je da je uvjeren da se sukob u Ukrajini može riješiti isključivo diplomatskim putem.

"Obaveza je evropske diplomatije da uloži najveće moguće napore da eliminiše taj sukob koji po svojim razmjerama i po ozbiljnosti nema premca u cijelom periodu postojanja EU poslije Drugog svjetskog rata", kazao je Zaoralek.

Bonus video: