Za svaki slučaj, 12.000 Slovaka već sada odbilo da ide u mogući rat zbog Ukrajine

Krivac za to što su Slovaci upravo ovog januara masovno poslali obavještenje da neće u rat je lažni poziv i inacijativa na Fejsbuku koja se munjevito proširila po internetu
58 pregleda 0 komentar(a)
Ukrajina, proruski vojnici, Foto: Reuters
Ukrajina, proruski vojnici, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2015. 12:26h

Više od 12.000 Slovaka za svaki slučaj već sada je unaprijed iskoristilo svoje zakonsko pravo da zbog prigovora savjesti ili iz vjerskih razloga odbije da se bori u eventualnom ratu sa oružjem u ruci iako to pravo od 2006. godine mogu da iskoriste svakog januara.

"Posljednjih nedjelja dobili smo stotine takvih zahtjeva. Zbog razvoja zbivanja u Ukrajini počela je da se širi panika da će u rat morati i naši muškarci. Počeli su da masovno obavještavaju da im savjest ne dozvoljava da ratuju. Javio se čak i jedan 72-godišnji čovjek na koga se obaveza služenja više ni ne odnosi", kazao je za današnju Pravdu Jan Sloboda iz vojno-odbrambenog odjeljenja Banske Bistrice.

Krivac za to što su Slovaci upravo ovog januara masovno poslali obavještenje da neće u rat je lažni poziv i inacijativa na Fejsbuku koja se munjevito proširila po internetu.

"Nemojte propustiti 30. januar 2015. godine. U suprotnom prijeti da ćete morati u rat da ubijate ljude", stoji u lažnom pozivu na Fejsbuku povodom izjave slovačkog premijera Roberta Fica krajem prošle godine da Ukrajinu i ne samo nju sa vjerovatnoćom od 70 odsto čeka veliki ratni sukob.

"Mislim da bi muškarci promijenili mišljenje kada bi opasnost bila neposredna. željeli bi da brane svoju porodicu i domovinu, ali ako bi trebalo da idu da ratuju za nešto čemu ne vjeruju, u čemu ne vide smisao, bilo bi teže motivisati ih", kazao je predsjednik Saveza vojnika Tomaš Švec.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su od 2006. do 2014. godine u Slovačkoj bila svega 53 takva odbijanja.

Bonus video: