Grčka i Eurozona bez dogovora

Grčki premijer Aleksis Cipras će se danas sastati sa svojim EU kolegama na prvom samitu, ali se ne očekuje da će lideri Unije razgovarati o bilo kakvom sporazumu o pomoći, što ostavljaju svojim ministrima finansija
0 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2015. 08:42h

Grčka i njeni partneri u 19-očlanoj eurozoni nisu noćas postigli dogovor o predlozima nove grčke vlade o programu pomoći i mjerama štednje.

Vanredni sastanak u Briselu završen je oko jedan bez potpisanog saopštenja, a novi razgovori planirani su za ponedjeljak.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je da se nada da će tada biti postignut dogovor.

Šef Eurogrupe Jeroen Dijselblem izjavio da na sastanku nije ni bilo riječi o detaljnim predlozima.

"Imali smo ambiciju da postignemo dogovor o daljim koracima, ali nažalost nismo bili u stanju to da učinimo", rekao je Dijselblem.

Ovo je bio prvi sastanak ministara finansija eurozone od kada je radikalno ljevičarska partija Siriza pobijedila na izborima u Grčkoj prošlog mjeseca, uz obećanje da će drastično smanjiti opterećenja nametnuta zemlji planom pomoći njenih povjerilaca vezane za oštre mjere štednje.

Bez finansijske pomoći Grčka se suočava sa bankrotom i mogućim izlaskom iz eurozone.

Grčki premijer Aleksis Cipras će se danas sastati sa svojim EU kolegama na prvom samitu, ali se ne očekuje da će lideri Unije razgovarati o bilo kakvom sporazumu o pomoći, što ostavljaju svojim ministrima finansija.

Bonus video: