Predlog da se vrate prodavnice za diplomate iz doba SSSR

Istoričar Andrej Martinov smatra da je ponovno rađanje Berjoski možda povezano sa nostalgijom predstavnika ruske vlasti, pošto su formirani još u sovjetsko doba
71 pregleda 1 komentar(a)
Moskva snijeg, Foto: Beta/AP
Moskva snijeg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.02.2015. 20:05h

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova predložilo je otvaranje specijalizovanih prodavnica za diplomate, sličnim "Birjoskama" u kojima su se strane diplomate u Sovjetskom Savezu snabdjevale deficitarnim i uvoznim proizvodima.

Prema pisanju portala Gazeta.ru, takav predlog ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uputio je premijeru Dmitriju Medevedu još krajem prošle godine. Ruski analitičari na takav predlog gledaju kao na još jedan korak povratka Rusije u sovjetsko doba.

Portal navodi da je Lavrov svoj predlog o otvaranju specijalizovanih prodavnica samo za strane diplomate objasnio time što za njih sadašnji sistem kupovine robe nije optimalan, kako sa tačke gledišta finansija, tako i dugog vremenskog perioda isporuke, imajući očigledno u vidu narudžbine preko specijalizovanih kataloga.

Izvor Gazete.ru u vladi kazao je da odgovarajuća ministarstva već razrađuju to pitanje.

Nakon što je Rusija uvela kontrasankcije zapadnim zemljama, mnogi prehrambeni proizvodi, prije svega iz Evrope, nestali su sa polica prodavnica.

Istoričar Andrej Martinov smatra da je ponovno rađanje Berjoski možda povezano sa nostalgijom predstavnika ruske vlasti, pošto su formirani još u sovjetsko doba.

Portal navodi da je šef ruske Carine Andrej Beljaninov još u septembru prošle godine predložio Ministarstvu spoljnih poslova da se kompaniji "Viktor trejd" da Duty Free u Moskvi.

Naveo je da šef te firme ima veliko iskustvo u tom biznisu.

Politikolog Dmitrij Oreškin izjavio je radiju Komersant da otvaranje specijalizovanih prodavnica predstvalja pokušaj struktura bliskih Ministarstvu spoljnih poslova da izvuku korist, ali da je to istovremeno i znak običnim građanima da će uskoro morati da se odreknu dostupne strane valute.

"Ljudi koji se budu bavili Birjoskama nisu nađeni na ulici, vjerovatno. Naravno da su na neki način povezani sa diplomatskim krugovima i da žele da zarade. Tako je bilo i u sovjetsko doba, i izgleda da je i sada tako. Ako smo počeli da se vraćamo u Sovjetski Savez, znači treba da ga dobijemo u potpunosti", dodao je Oreškin.

Bonus video: