Seljaci stotinama traktora blokirali prilaze Varšavi

"Za seljake nemaju nekoliko miliona zlota, a istovremeno su imali da pošalju pomoć Ukrajini od 100 miliona. Pa neka onda idu u tu Ukrajinu i više se ne vraćaju", kazao je popodne na bučnom mitingu ispred zgrade ministarstva jedan od sindikalnih lidera
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2015. 20:01h

Poljski poljoprivrednici došli su iz istočnih i centralnih oblasti Poljske na traktorima u Varšavu da podrže protest nekoliko stotina seljaka ispred Ministarstva poljoprivrede i na prilazima prijestonici parališu prilaze i saobraćaj u vrijeme kada se ljudi vraćaju sa posla.

Poljoprivrednici su na svojim traktorima otežavali saobraćaj u više regiona Poljske još od jutra kada su se uputili u Varšavu da protestnom vožnjom podrže glavna tri zahtjeva svojih sindikalnih aktivista u današnjim pregovorima sa ministrom poljoprivrede Marekom Savickim.

Seljaci od ministra zahtjevaju pre svega nadokandu za štetu koju su im napravile premnožene divlje svinje, a takođe i intervencije države i pomoć mljekarima i odgajivačima svinja.

"Za seljake nemaju nekoliko miliona zlota, a istovremeno su imali da pošalju pomoć Ukrajini od 100 miliona. Pa neka onda idu u tu Ukrajinu i više se ne vraćaju", kazao je popodne na bučnom mitingu ispred zgrade ministarstva jedan od sindikalnih lidera poljskih poljoprivrednika Slavomir Izdebski.

On je danas nakon svega 20 minuta demonstrativno napustio pregovore sa ministrom Savickim zato što su na njih pozvani i predstavnici drugih manjih sindikata zemljoradnika i organizacija poljoprivrednika.

"Neka ministar dođe na prilaze Varšavi. Seljaci na traktorima ulaze u grad i ostajemo uz Varšavi sve do pobjede", kazao je Izdebski pošto je napustio pregovore i zaprijetio da će se seljaci povezati i zajedno krenuti u demonstracije u Varšavu sa hiljadama rudara koji štrajkuju u šleziji na jugo-zapadu Poljske zbog restrukturalizacije gubitaša Kompanije venglove i plana zatvaranja nekoliko neisplativih rudnika.

Neki od traktora pokušali su da uđu u samu Varšavu, međutim zaustavila ih je policija, pošto na terenu grada važi zabrana vožnje takvih vozila.

"Do večeri ćemo stajati tu i blokirati istočni izlaz iz Varšave. Čekamo šta će odlučiti naši lideri. Ako odluče da idemo u Varšavu, krenućemo, bez obzira na posljedice", kazao je jedan od traktorista televiziji TVN24.

Ministar Savicki upozorio je još početkom februara kada su seljaci počeli na traktorima blokade glavnih puteva svakog drugog dana širom Poljske da seljaci svake godine dobiju 3,7 milijardi eura iz Evropske unije i da je skandal da zagorčavaju ostalim Poljacima život blokadom puteva, bez obzira da li su neki njihovi zahtjevi opravdani ili ne.

"Blokade i protesti su gubitak vremena. Pare ne rastu na barikadama. U okviru zajedničke poljoprivredne politike mogu da traže dodatne pare. Zima je dobro vrijeme godine da sjednu i da počnu da pišu zahtjeve za neposredne dotacije. Ako izgube to vrijeme u blokadama, drugi seljaci će ih preteći", kazao je danas Savicki.

Galerija

Bonus video: