Fico: Isporuke oružja Ukrajini izazvale bi otvoren rat

Fico je kazao da to što Rusija i Ukrajina ne mogu da se dogovore da se sukob okonča znači samo da Rusija nema kuda da se povuče, a Ukrajina gleda na bilo kakav ustupak kao na totalni poraz
2 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2015. 19:36h

Slovački premijer Robert Fico upozorio je danas u Bratislavi, uoči samita Evropske unije, da bi isporuke oružja Ukrajini sa Zapada pretvorile sadašnji sukob u otvoreni rat.

"Slovačka vlada je protiv isporuka oružja (Ukrajini) ali ne može da spriječi druge zemlje. Za mene je to psihološki veliki problem. Ne možemo da spriječimo pojedine članice NATO da donesu odluku da isporuče oružje u takvo okruženje. Ali to će dovesti do eskalacije sukoba i otvorenog rata", kazao je danas Fico poslanicima slovačkog parlamenta.

Slovački premijer predstavljao je danas parlamentu stav sa kojim Slovačka ide na sjutrašnji samit šefova država i vlada članica EU u Brisel i ocijenio da bi otvoreni rat u Ukrajini bio vođen konvencionalninm oružjem, ali trajao bi dugo i zahvatio bi velike oblasti te zemlje.

Fico je kazao da to što Rusija i Ukrajina ne mogu da se dogovore da se sukob okonča znači samo da Rusija nema kuda da se povuče, a Ukrajina gleda na bilo kakav ustupak kao na totalni poraz.

"Ukrajina danas nije normalna, ona je u katastrofalnom stanju. Prema informacijama koje imam, demoralisana je. Zvuči čudno, ali mladići se sakrivaju po šumama jer ne razumiju zašto bi trebalo da idu da ratuju i ubijaju se građani iste države", rekao je slovački premijer.

Po riječima Fica Slovačka će nastojati da pomogne Ukrajini kao što već čini - prije svega preko humanitarne pomoći i time što joj isporučuje obrnutim tokom gas sa Zapada, količine koje mogu da pokriju oko 30 odsto ukrajinskih godišnjih potreba.

Ukoliko bi neki od saveznika iz NATO i EU odlučili da u Ukrajinu počnu da šalju pomoć u oružju Fico će sazvati Nacionalni savet za bezbjednost Slovačke i donijeti opsežne mjere obezbjeđenja slovačke granice sa Ukrajinom.

I danas je Fico poslanicima ponovio da ne vjeruje u efikasnost sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, jer da sankcije djeluju, sukob bi već bio okončan, ali slovačka vlada nema problem da se pooštre tako da se proširi spisak pojedinaca kojima bi bio zabranjen ulaz u EU i zamrznuta imovina.

Slovački premijer upozorio je da stavljanje proruskih separatističkih vlasti na istoku Ukrajine na spisak terorista ne podržava, jer takav korak ne bi imao nikakvog smisla.

Bonus video: