SKETINO PROGLAŠEN KRIVIM

"Kapetan kukavica" osuđen na 16 godina robije

U tragediji su 32 putnika i člana posade izgubilo život, a kruzer je razmontiran na djelove
1 komentar(a)
Franćesko Sketino, Foto: Beta/AP
Franćesko Sketino, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.02.2015. 19:24h

Kapetan “Kosta Konkordije” Franćesko Sketino osuđen je danas na 16 godina robije zbog nesreće od 13. januara 2012, odluka je suda u Italiji.

Sketino (54), koji je optužen za ubistvo, izazivanje brodoloma i napuštanje kruzera, na prvom pojavljivanju pred sudom rekao je da je bila normalna praksa upravljati brodom blizu obale, kako bi se impresionirali putnici, što je i učinio u noći 13. januara 2012, prenio je AFP.

U tragediji su 32 putnika i člana posade izgubilo život, a kruzer je razmontiran na djelove.

Konkordija, dva puta veća od Titanika, kretala se brzinom 16 čvorova, a na njoj se nalazilo 4.229 ljudi iz 70 država, kada je udarila o stijene ostva Điljo.

Zaposleni na brodu optužili su kapetana da je skrenuo sa utvrđenog kursa broda za šta nije imao odobrenje.

Sketino, čije je suđenje počelo u julu u toskanskom gradu Grosetu, stekao je nadimak "kapetan kukavica" zbog svog ponašanja nakon udara broda o stijene.

Samo 29 minuta pošto je naložio putnicima i posadi da se evakuišu, sam kapetan je napustio brod, na kome se nalazilo još stotine ljudi.

Izvlačenje Konkordije sa ostrva Điljo i razmontiravanje broda u Đenovi, koje u toku, očekuje se da će koštati blizu dvije milijarde dolara, navela je francuska agencija.

Preporučujemo za Vas