Varufakis: Neophodno restrukturiranje grčkog duga

Zvanična Atina je pod pritiskom da što prije pronađe zajednički jezik sa međunarodnim kreditorima, koji su joj pozajmili 240 milijardi eura u okviru programa pomoći
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2015. 14:46h

Grčka neće biti u stanju da u kratkom roku otplati dug, zbog čega je neophodno da on bude restrukturiran, poručio je grčki ministar finansija, Janis Varufakis.

„Kad dug ne može više da bude otplaćen, onda dolazi do njegovog rezanja“, rekao je Varufakis za današnji broj njemačkog magazina Stern, prenose agencije.

On je kazao da je suština to što grčki dug ne može da bude otplaćen u skorijoj budućnosti.

Varoufakis će predloge nove grčke vlade za smanjenje ogromnog duga njegove zemlje, danas prvi put iznijeti ministrima finansija eurozone na sastanku u Briselu.

Riječ je o vanrednom sastanku posvećenom pitanju rješavanja grčke dužničke krize, a sjutra će se tim povodom sastati i Evropski savjet.

Zvanična Atina je pod pritiskom da što prije pronađe zajednički jezik sa međunarodnim kreditorima, koji su joj pozajmili 240 milijardi eura u okviru programa pomoći.

Grčki premijer Aleksis Cipras, koji je prošle sedmice posjetio brojne evropske gradove, odbacio je uslove iz aktuelnog programa pomoći, koji ističe krajem mjeseca, kao i bolne ekonomske reforme i budžetske rezove.

Grčka vlada želi da kreditori olabave uslove nametnute u okviru programa, kao i da dozvole Atini da poveća budžetsku potrošnju da bi podstakla ekonomiju.

Bonus video: