Kameron: Došlo vrijeme za povećanje plata

"Od kada je Kameron premijer, prosječna plata je 2.500 funti (3.360 eura) manja na godišnjem nivou. Pad životnog standarda je na najdramatičnijem nivou od vladavine kraljice Viktorije (1837-1901)", rekao je generalni sekretar Saveza britanskih sindikata
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.02.2015. 16:11h

Britanski premijer Dejvid Kameron založio se danas za povećanje plata u Velikoj Britaniji gdje je zabilježen pad kupovne moći građana.

"Vrijeme je da se u Britaniji povećaju plate. Uspjeh u ekonomiji ne može samo da se ogleda u privrednom rastu ili bilansu rada britanskih kompanija, već i u povećanim platama i boljem životnom standardu", rekao je Kameron u govoru u Savezu britanskih trgovinskih komora, tri mjeseca prije parlamentarnih izbora.

Poslije teške recesije usljed globalne ekonomske krize 2008. i 2009. godine, britanska privreda se postepeno oporavila i prošle godine dobila je zamah s rastom od 2,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Međutim, plate su rasle sporije u odnosu na povećanje inflacije, što je uzrokovalo pad kupovne moći građana. Od dolaska Kamerona na vlasti u maju 2010. godine do novembra 2014. prosječna plata je povećana za 7,6 odsto dok su cijene skočile za 12,1 odsto.

Pad cijene nafte, a time i goriva na pumpama, u kombinaciji s "ratom cijena" između supermarketa, dovelo je posljednjih mjeseci do usporenog rasta inflacije, tako da su realne zarade mogle konačno malo da napreduju.

Opoziconi lider laburista Ed Miliband je rekao da i pored toga, prosječan Britanac još nije osjetio dobrobit ekonomskog oporavkaj zemlje.

Savez britanskih sindikata odmah je osudio današnji Kameronov govor ocjenivši ga "predizbornom laganom muzikom".

"Od kada je Kameron premijer, prosječna plata je 2.500 funti (3.360 eura) manja na godišnjem nivou. Pad životnog standarda je na najdramatičnijem nivou od vladavine kraljice Viktorije (1837-1901)", rekao je generalni sekretar Saveza britanskih sindikata Frensis O'Grejdi.

Uobičajenu hegemoniju laburista i konzervativaca na predstojećim izborima mogu da ugroze sve popularnija antievropska stranka UKIP, stranka Zelenih i Škotska narodna stranka, zbog čega je rezultat izbora u potpunosti neizvjestan.

Bonus video: