Evropski parlament nezadovoljan zahtjevom Grčke o ratnom obeštećenju

Iznos obeštećenja mogao bi da bude oko 162 milijardi eura, što je gotovo polovina iznosa ukupnog grčkog duga
1 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Reuters
Evropski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2015. 15:06h

Grčki premijer Aleksis Cipras izazvao je danas nezadovoljstvo poslanika Evropskog parlamenta jer je zatražio od Njemačke da Grčkoj isplati ratno obeštećenje iz Drugog svjetskog rata kako bi pokrio dio javnog duga svoje zemlje.

"Uradio je (Cipras) suprotno od onog što je trebalo", rekao je predsjednik odbora socijalista Đani Pitela, osuđujući "povratak nacionalnog egoizma".

Predsjednik odbora Zelenih Filip Lamberts ocijenio je da grčki zahtjev neće doprinijeti pregovorima Grčke s kreditorima o rješavanju javnog duga od oko 320 milijardi eura.

"Berlin će biti ključan u tim pregovorima i moraće da učini ustupke. Grčki zahtjev svakako neće pomoći u tome", rekao je Lamberts.

Cipras je u nedjelju rekao da je "istorijska i moralna obaveza" Grčke da zatraži ratno obeštećenje i isplatu zajma koji je zemlja morala da odobri pod pritiskom nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Iznos obeštećenja mogao bi da bude oko 162 milijardi eura, što je gotovo polovina iznosa ukupnog grčkog duga.

Pitanje ratnog obeštećenja već je pokrenula prethodna grčka vlada 2012. godine, kada je formirana radna grupa za procjenu štete.

Njemačka vlada ponovila je nedavno isti odgovor koji je dala 2012. godine, isključivši mogućnost isplate Grčkoj uz ocjenu da je to pitanje izgubio svaki legitimitet.

Bonus video: