Sporna "pečurka": Eksplozija u Donjecku izazvala polemiku

Nuklearni fizičar sa Univerziteta u Glazgovu, Daglas Mekgregor, za "Huffington Post" je rekao da prema snimku ne može da odbaci mogućnost da je riječ o manjoj nuklernoj eksploziji
3 komentar(a)
Eksplozija, Foto: Screenshot (YouTube)
Eksplozija, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.02.2015. 11:15h

Snažna eksplozija koja je pogodila Donjeck u nedjelju veče zaintrigirala je dio svjetske javnosti zbog neobičnog oblaka u obliku pečurke, karakterističnog za nuklearne detonacije, koji je nastupio po detonaciji.

Eksplozija, koja je noćno nebo pretvorila u jarku narandžastu boju, bila je toliko jaka da se čula kilometrima dalje. Prozori su popucali, a temelji obližnjih zgrada su se zatresli.

Prve informacije sugerisale su da je ukrajinski projektil pogodio fabriku hemikalija u industrijskom dijelu Donjecka.

Nuklearni fizičar sa Univerziteta u Glazgovu, Daglas Mekgregor, za "Huffington Post" je rekao da prema snimku ne može da odbaci mogućnost da je riječ o manjoj nuklernoj eksploziji.

"Koliko poznajem materiju, rekao bih da je u pitanju velika eksplozija kakve često imamo priliku vidjeti. Na osnovu slika koje ste mi pokazali, ipak, ne mogu kategorički da odbacim mogućnost da je riječ o manjoj nuklearnoj eksploziji", rekao je Mekgregor i zaključio da će se sa sigurnošću znati samo kada se očita nivo radioaktivnosti u blizini eksplozije.

Bonus video: