Francuska: Uhapšeno šestoro ekstremista

Hapšenje je obavljeno po nalogu antiterorističkih sudija koje istražuju slučaj finansiranja terorističke aktivnosti
0 komentar(a)
Pariz policija, Foto: Reuters
Pariz policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2015. 07:41h

U jugozapadnoj Francuskoj je pritvoreno šest osoba osumnjičenih za ekstremizam, u drugoj protivterorističkoj akciji u posljednjih pet dana.

Prema saopštenju portparola ministarstva unutrašnjih poslova Pjera-Anrija Brandea, osobe uhapšene oko Albija i Tuluza su osumnjičene za finansiranje mreža džihadista koje regrutuju mlade za borbu u Siriji ili Iraku, prenosi AP.

Hapšenje je obavljeno po nalogu antiterorističkih sudija koje istražuju slučaj finansiranja terorističke aktivnosti, saopštilo je ministarstvo. Prošlog utorka u regionu Pariza i Liona je uhapšeno osam osoba, od kojih su petorici uručene preliminarne optužnice, dok su četvorica zadržana u pritvoru. Još se ne zna da li su danasnja hapšenja u sklopu iste istrage. Takođe nema ni informacija o tome da li su današnja hapšenja u vezi sa prošlomjesečnim napadima u Parizu u kojima je bilo 20 žrtava, uključujući trojicu napadača. Krajem januara policija je u gradiću Linel, na jugu Francuske, uhapsila pet osoba. Iz Linela je u borbu u Siriju i Irak upućeno dvadesetak ljudi, od kojih su šestorica tamo poginula. Francuska među evropskim zemljama ima najviše stanovnika koji su se pridružili džihadu, najčešće u redovima grupe Islamska država. Do sredine decembra u borbe u Siriji se zaputilo 1.200 francuskih građana.

Bonus video: