Hamond: Putin se ponaša poput tiranina iz 20. vijeka

"Ukrajinci ne mogu da pobijede rusku vojsku, to nije praktičan predlog. Mora da postoji političko rješenje", rekao je britanski šef diplomatije
11 komentar(a)
Filip Hamond, Foto: Reuters
Filip Hamond, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.02.2015. 12:55h

Britanski šef diplomatije Filip Hamond je danas optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da se po pitanju Ukrajine ponaša kao "tiranin sa sredine 20. vijeka", ali je dodao i da ukrajinska vojska ne može da pobijedi rusku, pa krvoproliće može da se okonča jedino političkim rješenjem.

"Taj čovjek (Putin) je poslao svoju vojsku preko granice i u 21. vijeku okupirao teritoriju druge zemlje poput nekog tiranina iz 20. vijeka. Civilizovane zemlje se tako ne ponašaju", rekao je Hamond u izjavi za "Skaj Njuz".

On je ipak dodao da ukrajinska vojska ne može da pobijedi rusku na bojnom polju i da krvoproliće može da bude okončano samo pomoću političkog rješenja.

"Ukrajinci ne mogu da pobijede rusku vojsku, to nije praktičan predlog. Mora da postoji političko rješenje", rekao je britanski šef diplomatije.

Hamond je istakao da Britanija ne planira da naoružava ukrajinske snage, ali je snažno podržao produženje sankcija Evropske unije protiv Rusije.

U kombinaciji sa naglim padom cijene nafte na svjetskom tržištu, sankcije značajno utiču na rusku privredu, što će primorati Putina da okonča svoje "inostrane avanture", naveo je britanski zvaničnik.

On je dodao i da Rusija mora da se povuče sa Krima, poluostrva na Crnom moru koji se u martu 2014. godine pripojio Rusiji, i da mora da počne da poštuje međunarodno pravo.

Rusija negira navode Zapada i Ukrajine da aktivno podržava proruske snage na istoku Ukrajine time što šalje svoju vojsku i oružje na to područje.

Lideri Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske - članica tzv. Normandijskog kvarteta, trebalo bi danas da razgovaraju telefonom o rješavanju ukrajinske krize i novim mirovnim inicijativama, čiji se detalji ne saopštavaju.

Razgovor Vladimira Putina, Petra Porošenka, Angele Merkel i Fransoa Olanda, dogovoren je i najavljen tokom posjete Olanda i Merkelove Moskvi u petak.

Poslije sastanka lidera Francuske, Njemačke i Rusije u petak, iz Kremlja je saopšteno da se priprema mogući zajednički dokument o rješavanju krize u koji bi bili uključeni predlozi Putina i Porošenka, usmjeren na implementaciju dogovora iz Minska.

Bonus video: