Keri o ukrajinskoj krizi: "Neko pokušava da izmisli podjele"

"Nema podjela, stalno slušam kako neko pokušava da tako nešto izmisli. Ujedinjeni smo i zajedno radimo", rekao je američki državni sekretar
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2015. 12:11h

Američki državni sekretar Džon Keri negirao je danas u Minhenu da se SAD i evropske zemlje razilaze u stavovima o mogućim rješenjima za konflikt u Ukrajini.

Keri je na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti naglasio da su SAD i njeni evropski partneri "ujedinjeni" u diplomatskim naporima za rješenje situacije u Ukrajini.

"Nema podjela, stalno slušam kako neko pokušava da tako nešto izmisli. Ujedinjeni smo i zajedno radimo", rekao je američki državni sekretar.

On je to kazao pošto su SAD počele da razmatraju mogućnost da se u Ukrajinu pošalje oružje, čemu se suprotstavljaju i Njemačka i Francuska, pošto smatraju da sukob u Ukrajini ne treba da se rješava vojnim putem.

Rusija, kojoj je Zapad u više navrata uputio oštre kritike jer podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine, saopštila je da bi slanje oružja u tu zemlju imalo jako loše posljedice.

Američki zvaničnici rekli su nedavno da predsjednik SAD Barak Obama ponovo razmatra mogućnost slanja oružja u Ukrajinu, uprkos strahovanjima da bi to moglo da dovede do sukoba Vašingtona i Moskve.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se u petak u Moskvi sastala sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, trebalo bi sjutra da u Vašingtonu razgovara sa Barakom Obamom.

Političko rješenje nema alternativu

Keri se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim saglasio u Minhenu da političko rješenje ukrajinskog konflikta nema alternativu.

"Američki državni sekretar pružio je podršku nedavnim razgovorima o ukrajinskoj krizi u Moskvi između ruskog predsjednika Vladimira Putina, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Fransoa Olanda", saopštilo je juče rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenijela je agencija Tas s.

Lavrov je Keriju rekao da će plan Vašingtona da snabdijeva oružjem i vojnom opremom kijevsku vladu biti praćen nesagledivim posljedicama i da prijeti da naruši napore u postizanju političkog rješenja krize na istoku Ukrajine.

Rusija i SAD vjeruju da je sveobuhvatan dijalog o ustavnoj reformi preduslov za uspostavljanje mira i stabilnosti u Ukrajini, navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva.

Lavrov je na sastanku s Kerijem istakao da Rusija neće ići protiv nacionalnih interesa i svoje principijelne pozicije, ali da je spremna na konstruktivnu interakciju sa SAD.

Šef ruske diplomatije je rekao i da konfrontacije koje imaju za cilj nametanje sankcija Rusiji nemaju perspektivu, navela je agencija Tas s.

Galerija

Bonus video: