Putin: Rusija ne želi rat ni sa kim

Moskvi ne odgovara svjetski poredak u kom jedan lider govori svima ostalima šta da rade a šta ne, kazao je Putin
0 komentar(a)
Angela Merkel, Vladimir Putin, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Angela Merkel, Vladimir Putin, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2015. 17:28h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija "nema namjeru da bilo s kim ratuje", dan nakon razgovora o rješavanju ukrajinske krize s francuskim predsjednikom Fransoaom Olandom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Dodao je da Moskvi ne odgovara svjetski poredak u kom jedan lider govori svima ostalima šta da rade a šta ne

"Ni s kim ne želimo da ratujemo. želimo da sarađujemo sa svima", rekao je Putin, dok je nekoliko sati ranije Oland rekao da je mirovni plan "posljednja prilika da se izbjegne rat".

Nikakva informacija o sadržaju jučerašnjih razgovora nije objavljena poslije razgovora tri lidera u Kremlju.

Portparol Putina Dmitrij Peskov rekao je razgovora da je "trenutno u toku rad na nacrtu teksta mogućeg zajedničkog dokumenta o primjeni sporazuma iz Minska, koji bi uključivao predloge predsjednika Ukrajine (Petra Porošenka) i Putina".

"Hvala Bogu, nema rata, ali je sigurno da postoji pokušaj ometanja našeg daljeg razvoja. Postoji pokušaj 'zamrzavanja' sjvetskog poretka s jednim svjetskim liderom, koji se ustoličio posljednjih decenija poslije raspada Sovjetskog saveza", rekao je Putin.

"Taj lider misli da može sebi sve da priušti, ali drugima ne dozvolja ništa bez njegovog odobrenja i ako nije u njegovom interesu. Takav svjetski poredak ne odgovara Rusiji", rekao je Putin i dodao da njegova zemlja "ne može da živi u situaciji polu-okupacije".

Zbog sukoba u istočnoj Ukrajini koji je počeo prije deset mjeseci i odnio više od 5.300 života, odnosi između Rusije i Zapada su na najgorem nivou od kraja Hladnog rata.

Bonus video: