Merkel: Neizvjesno da će diplomatija riješiti krizu u Ukrajini

Merkel je insistirala, poslije povratka sa razgovora u Moskvi prethodne noći, da "kriza (u Ukrajini) ne može biti riješena vojnim sredstvima", kao i da su neophodni "suštinski koraci da se udahne život" septembarskom mirovnom sporazumu, koji je stalno kršen
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2015. 15:27h

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas u Minhenu da nije sigurno da će diplomatski napori da se riješi kriza u Ukrajini uroditi plodom.

Merkel je insistirala, poslije povratka sa razgovora u Moskvi prethodne noći, da "kriza (u Ukrajini) ne može biti riješena vojnim sredstvima", kao i da su neophodni "suštinski koraci da se udahne život" septembarskom mirovnom sporazumu, koji je stalno kršen.

Ona je na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu navela da ona i francuski predsjednik Fransoa Oland, koji je s njom bio u četvrtak u Kijevu i juče u Moskvi, vjeruju da "je u svakom slučaju vrijedno pokušati".

"Još nismo imali dovoljno dobro iskustvo" da postignuti sporazumi budu poštovani na terenu, ali to ne znači da ne treba težiti sporazumu, rekla je Merkel.

Ona je takođe istakla da "veoma sumnja" u mudrost odluke da se Ukrajina snabdjeva oružjem, što je korak koji zagovaraju neki na Zapadu, uključujući EU i SAD.

Govoru Merkelove prisustvovali su ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i američki potpredsjednik Džo Bajden. Ona je planirala da održi trodnevni sastanak sa obojicom na marginama minhenske konferencije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri takođe učestvuju na konferenciji.

Merkel, Oland i Porošenko planiraju da sjutra održe telefonsku konferenciju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je poslije jučerašnjih razgovora da je "ostvaren napredak".

"Trenutno je u toku rad na nacrtu teksta mogućeg zajedničkog dokumenta o primjeni sporazuma iz Minska, koji bi uključivao predloge predsjednika Ukrajine (Petra Porošenka) i Putina", rekao je Peskov.

Bonus video: