Turska: Šef obavještajne službe podnio ostavku, hoće u politiku

Dva neimenovana visoka zvaničnika su navela da će Fidana na čelu obavještajne službe, najvjerovatnije, zamijeniti Muhamed Dervišoglu, podsekretar za javni red i bezbjednost
214 pregleda 0 komentar(a)
Turska, zastava, Foto: Shutterstock
Turska, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2015. 10:40h

Šef turske obavještajne službe Hakan Fidan, jedan od najbližih saradnika predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, podnio je ostavku da bi se kandidovao na parlamentarnim izborima koji će biti održani u junu, saopštila su danas dva visoka turska zvaničnika.

Fidan, koji je igrao ključnu ulogu u pokušajima da se zaustavi hakovanje povjerljivih državnih komunikacija tokom korupcionaškog skandala u koji su bili umiješane osobe iz Erdoganovog najbližeg okruženja, neki zvaničnici u Ankari vide kao potencijalnog ministra spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Fidanovim ulaskom u politiku bi Erdogan, koji je u avgustu postao prvi predsjednik Turske izabran narodnim glasanjem, dobio još jednog lojalnog saveznika u vrhu svoje vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), što bi doprinijelo učvršćivanju njegovog uticaja na vladu, ocjenjuje britanska agencija.

"On (Fidan) će najbolje što može obavljati bilo koju dužnost", rekao je premijer Ahmet Davutoglu, kako je prenio list "Hurijet" ove nedjelje, opisujući Fidana kao "hrabrog i čestitog".

Dva neimenovana visoka zvaničnika su navela da će Fidana na čelu obavještajne službe, najvjerovatnije, zamijeniti Muhamed Dervišoglu, podsekretar za javni red i bezbjednost.

Obavještajna agencija, za sada, nije dostupna za komentar.

Fidana je na čelo Nacionalne obavještajne službe (MIT) prije gotovo pet godina postavio Erdogan, koji je u to vrijeme bio premijer.

Fidan je igrao ključnu ulogu u mirovnim pregovorima sa militantnim aktivistima Kurdistanske radničke partije (PKK), koji su predvodili tridesetogodišnju pobunu tražeći veću autonomiju za Kurde na jugoistoku Turske.

Takođe je bio centralna figura u borbi za vlast između Erdogana i muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, bivšeg Erdoganovog saveznika sa sjedištem u SAD, čija je mreža pristalica uticajna u turskoj policiji i sudstvu.

Erdogan optužuje Gulena da je organizovao korupcionaški skandal u pokušaju da izvede puč.

Obavještajna služba na čelu sa Fidanom je, za razliku od policije, ostala pod Erdoganovom kontrolom, zaključuje Rojters.

Bonus video: