"Kalašnjikov" prvi put za sedam godina ostvario neto profit

U 2015. godini koncern će nastaviti da povećava proizvodnju i planira rast od 20 do 25 odsto
131 pregleda 4 komentar(a)
kalašnjikov, Foto: Shutterstock
kalašnjikov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2015. 20:41h

Prihodi najvećeg ruskog prozvođača malokalibarskog oružja "Kalašnjikov" u 2014. godini dostigli su oko tri milijarde rubalja (45 miliona dolara), što je 28 odsto više nego 2013. godine.

Kako je rekao portparol koncerna, prihodi su za 700 miliona rubalja premašili pokazatelj iz 2013. godine.

U prošloj godini "Kalašnjikov" je prvi put u posljednjih sedam godina ostvario neto profit od proizvodne djelatnosti, koji je bio 88 miliona rubalja, kazao je sagovornik agencije.

On je dodao da je "Kalašnjikov" 2014. godine predstavio novu strategiju razvoja do 2020. godine, u okviru koje je planirano povećanje proizvodnih rezultata, proširenje prodaje i povećanje prihoda.

Pored toga, prošle godine koncern je izradio kompleksan investicioni program do 2017. godine. Glavni prioriteti su održavanje pozicije ključnog snabdjevača visokokvalitetnim oružjem ministarstva odbrane i drugih struktura oružanih snaga Rusije, kao i jačanje pozicije koncerna kao jednog od svjetskih lidera u proizvodnji borbenog i civilnog malokalibarskog oružja.

Očekivani obim investicija će biti oko pet milijardi rubalja, naglasio je predstavnik "Kalašnjikova".

Ranije je generalni direktor koncerna Aleksej Krivoručko rekao da je, uprkos sankcijama, u 2014. godini Kalašnjikov skoro dva puta povećao obim proizvodnje oružja, na 120.000 jedinica.

U 2015. godini koncern će nastaviti da povećava proizvodnju i planira rast od 20 do 25 odsto.

Koncern "Kalašnjikov" se bavi razvojem i proizvodnjom naprednih modela oružja za vojne, civilne i sportske namene, uključujući automatsko oružje, opremu i municiju.

Holding sa 51 procentom pripada državnoj korporaciji Rosteh, objedinjuje više od 700 organizacija koje čine osnovu tehnološkog i naučnog potencijala Ruske Federacije. Ostalih 49 odsto akcija pripada privatnom investitoru.

Bonus video: