Rusija: Posao će zbog krize izgubiti 60.000 zaposlenih u medijima?

Glavni problem je smanjenje reklamnog tržišta zbog krize. Za štampane medije dodatni problem su skuplje komponente koje se koriste u grafičkoj industriji
0 komentar(a)
novine, mediji, Foto: Shutterstock
novine, mediji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2015. 17:41h

Rusko ministarstvo za veze i masovne komunikacije prognozira da će 15 do 20 odsto zaposlenih u ruskim medijima ostati bez radnog mjesta zbog ekonomske krize.

Kako danas piše list Izvestija, te podatke je ministarstvo dostavilo potpredsjednici vlade Olgi Golodec na sjednici radne grupe za monitoring na tržištu rada.

Prema podacima lista, bez posla bi moglo da ostane 60.000 radnika u medijima, a i u ministarstvu za veze i masovne komunikacije navode da je situacija u medijima "jedna od onih koje najviše zabrinjavaju".

Glavni problem je smanjenje reklamnog tržišta zbog krize. Za štampane medije dodatni problem su skuplje komponente koje se koriste u grafičkoj industriji zbog pada kursa rublje i ukidanja državnih subvencija za pretplatu.

Ranije je zamjenik ministra za veze Aleksej Volin rekao da vlada može da pomogne tom sektoru time što će mu omogućiti da samosatalno zarađuje liberalizacijom reklamnog tržišta.

Volin je, konkretno, predlagao da se razmotri ukidanje potpune zabrane reklamiranja duvana i alkohola u medijima.

Talas otpuštanja u medijima počeo je krajem prošle godine.

Objavljeno je da su dio zaposlenih morali da otpuste Rosijskaja gazeta, Večernjaja Moskva, Lenta.ru, medijski holding Njuz Media, kome pripadaju televizijski kanal Lajf njuz (LifeNews) i list Izvestija i drugi.

Bonus video: