"KAKO MISLE DA TREBA DALJE"

Berlin: Grčka da iznese predloge do vanrednog sastanka Eurogrupe

"Trenutno je nejasno kakva je tačno pozicija grčke vlade o razmatranim pitanjima i o tome šta treba da se dogodi u narednim nedjeljama do isteka programa pomoći", dodao je portparol Šojblea
0 komentar(a)
Volfgang Šojble, Janis Varufakis, Foto: Reuters
Volfgang Šojble, Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2015. 14:31h

Berlin traži od Atine da pripremi svoje predloge do srijede kada se održava vanredni sastanak ministara finansija eurozone, rekao je danas portparol njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea.

"Do tada grčka vlada treba da da predlog kako misli da stvari treba dalje da se odvijaju", rekao je Šojbleov portparol Martin Jeger na redovnoj konferenciji za štampu.

Šef Europgrupe (grupa čiji su članovi ministri finansija Eurozone) Jeren Dijselblem najavio je održavanje vanrednog sastanka ministara finansija eurozone posvećenog Grčkoj, kojoj sadašnji program pomoći ističe krajem februara.

Grčka je ponovo u centru pažnje Unije poslije dolaska na vlast ekstremno ljevičarske Sirize koja je pobijedila na obećanju da će okončati dugogodišnji program štednje.

"Trenutno je nejasno kakva je tačno pozicija grčke vlade o razmatranim pitanjima i o tome šta treba da se dogodi u narednim nedjeljama do isteka programa pomoći", dodao je portparol Šojblea.

Šojble koji se čvrsto zalaže za budžetsku štednju juče je imao prvi sastanak sa svojim grčkim kolegom Janisom Varufakisom u Berlinu.

Njih dvojica su jasno naveli da se ne slažu, a Šojble je izrazio skepticizam u odnosu na najavljene mjere nove grčke vlade dok je Varufakis tražio vremena i prelazni plan da bi se izbjegla finansijska kriza u Grčkoj.

Varufakis je upravo završio brzu turneju po evropskim prijestonicama u nastojanju da izdejstvuje novu strategiju prema grčkom dugu.

On insistira na tome da Atina ne namjerava da prekine otplaćivanje svojih dugova i da želi da izradi novi kompromisni sporazum koji će biti za dobrobit eurozone i Grčke.

Poslije jučerašnjeg sastanka sa Šojbleom, Varufakis je rekao da grčka vlada želi da se napravi jedan prelazni program za period do kraja maja da bi se dalo vremena za pregovore o novom ugovoru sa grčkim povjeriocima - Evropskom centralnom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom.

Vanredni sastanak Eurogrupe biće održan dan prije samita EU na kome će prvi put biti i grčki premijer Aleksis Cipras.

Preporučujemo za Vas