Poljaci mole premijerku za evakuaciju iz Ukrajine

Vlada se obavezala da će narednih pola godina država brinuti za ukrajinske Poljake koje je evakuisala sredinom januara, obezbjeđuje im smještaj, zdravstvenu njegu a takođe i kurseve poljskog jezika i rekvalifikacije ako je potrebno, kako bi mogli da nađu posao
1 komentar(a)
Eva Kopač, Foto: Beta/AP
Eva Kopač, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.02.2015. 10:31h

Nakon evakuacije ukrajinskih Poljaka iz Donbasa prošlog mjeseca repatrijaciju u Poljsku zatražili su i pripadnici poljske manjine u Marijupolju u Ukrajini.

Poljsko-ukrajinsko društvo iz Marijupolja i Fondacija sloboda i demokratija uputili su premijerki Evi Kopač pismo i apel da nastavi sa evakuacijom Poljaka iz Ukrajine zato što su im životi ugroženi i u drugim oblastima, a ne samo u Donjeckoj oblasti, odakle se o trošku poljske vlade vratilo u staru domovinu 178 pripadnika poljske manjine.

"Bilo bi moralno nedopustivo da munjevito organizujemo evakuaciju 178 osoba iz Donbasa a ostale koji nisu stigli da se prijave u predviđenom terminu ostavimo bez pomoci", stoji u pismu koje su nevladine organizacije i udruženja Poljaka u dijaspori poslali Evi Kopač, javljaju danas poljski mediji.

Nevladine organizacije procjenjuju da iz oblasti Marijupolja u kojoj je takođe eskalirao sukob pokušava da se evakuiše u Poljsku oko 100 ukrajinskih državljana poljskog porijekla, od čega 30 ima tzv. Kartu Poljaka na koju imaju pravo strani državljani poljskog porekla u dijaspori a ostali nastoje da je ubrzano dobiju.

Evi Kopač uputili su apel da se Poljska pobrine takođe i za 59 ukrajinskih Poljaka koji su sami uspjeli da se izvuku iz oblasti u kojima bijesni oružani sukob, ne čekajući da ih vlada evakuiše.

"(Poljski) Konzulat u Harkovu pruža i materijalnu pomoć. Januarska evakuacija važila je samo za ljude iz oblasti pod kontrolom separatista", kazao je poljskoj televiziji TVN24 portparol poljskog Ministarstva inostranih poslova Marćin Vojćehovski.

Vlada se obavezala da će narednih pola godina država brinuti za ukrajinske Poljake koje je evakuisala sredinom januara, obezbjeđuje im smještaj, zdravstvenu njegu a takođe i kurseve poljskog jezika i rekvalifikacije ako je potrebno, kako bi mogli da nađu posao.

Bonus video: