Ministar: Grčka ne može sama protiv neonacista

"Kada se večeras vratim kući, naći ću se u parlamentu u kojoj treća po veličini stranka nije neonacistička, već nacistička", dodao je Varufakis, aludirajući na Zlatnu zoru
1 komentar(a)
Volfang Šojble, Janis Varufakis, Foto: Reuters
Volfang Šojble, Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2015. 17:08h

Grčkoj je potrebna pomoć Njemačke protiv uspona neonacističke stranke Zlatna zora, rekao je ministar finansija Grčke Janis Varufakis.

"Njemačka mora da bude ponosna zbog činjenice da je nacizam tamo iskorijenjen", rekao je Varufakis, na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora s njemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom.

"Kada se večeras vratim kući, naći ću se u parlamentu u kojoj treća po veličini stranka nije neonacistička, već nacistička", dodao je Varufakis, aludirajući na Zlatnu zoru.

Veče prije razgovora, na njemačkoj nacionalnoj televiziji, Varufakis je komentarisao ekonomsku krizu 30-ih godina prošlog vijeka, kada je Adolf Hitler stupio na vlast, navodi AFP.

"Potreban nam je narod Njemačke na našoj strani. Potreban nam je narod Njemačke da nam pomogne u borbi protiv mizantropije", istakao je danas Varufakis.

Grčki ministar rekao je i da "nikada više" ne bi trebalo dozvoliti da kriza kakva je bila ona 1933. godine "podijeli ponosne evropske nacije".

Ministri finansija Grčke i Njemačke nisu danas uspeli da se saglase čak ni u tome da nisu saglasni po pitanju restrukturiranja grčkog javnog duga i otpisa duga.

Bonus video: