Više od 70 članova Zlatne zore pred sudom

Sedam istaknutih članova Zlatne zore, uključujući Mihaloliakosa, trenutno se nalaze iza rešetaka, suočeni sa optužbama koje uključuju ubistvo, pokušaj ubistva, nelegalno posjedovanje oružja i pripadnost kriminalnoj organizaciji
51 pregleda 0 komentar(a)
Zlatna zora, hapšenje, Foto: Beta/AP
Zlatna zora, hapšenje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.02.2015. 17:11h

Ukupno 72 člana, uključujući rukovodstvo, grčke ultradesničarske stranke Zlatna zora, naći će se pred sudom zbog više krivičnih djela, među kojima je i ubistvo, saopštili su danas sudski izvori.

"Sedamdesetdvema osobama, uključujući lidera (Zlatne zore) Nikosa Mihaloliakosa i sve poslanike u prethodnom parlamentu, biće suđeno", rekao je neimenovani izvor.

Ovim će biti stavljena tačka na 15-mjesečnu istragu pokrenutu pošto je jedan od pristalica Zlatne zore na smrt izbo nožem grčkog repera Pavlosa Fisasa u septembru 2013.

Datum suđenja tek treba da bude određen. Ukoliko budu osuđeni, optuženima prijete kazne do 20 godina zatvora.

Nekada marginalni pokret, stranka Zlatna zora dobila je na popularnosti u jeku recesije u Grčkoj, ostvarivši uspjeh zahvaljujući gnjevu javnosti protiv vladajuće političke elite.

Odbacujući optužbe kao političku propagandu, stranka je zadržala bazu pristalica na prošlomjesečnim opštim izborima, završivši na trećem mjestu. Sa više od osvojenih 388.000 glasova, za oko 38.000 manje nego na prethodnim izborima 2012, Zlatna zora je osvojila 17 mjesta u parlamentu. Većina poslanika kojima će se suditi ponovo su izabrani u parlament.

Zlatna zora je zauzela treće mjesto i na izborima za Evropski parlament prošlog maja i prvi put u svojoj istoriji ima tri poslanika u toj instituciji.

Sedam istaknutih članova Zlatne zore, uključujući Mihaloliakosa, trenutno se nalaze iza rešetaka, suočeni sa optužbama koje uključuju ubistvo, pokušaj ubistva, nelegalno posjedovanje oružja i pripadnost kriminalnoj organizaciji. Pretresom kuća članova stranke tokom istrage prošle godine pronađeni su pištolji i drugo vatreno oružje, kao i nacistički i fašistički simboli, rekli su zvaničnici.

Bonus video: