Makron zvanično započeo nacionalnu debatu: Ne treba da bude tabu tema

On je rekao da kriza s građanskim pokretom "Žutih prsluka" predstavlja priliku za "jaču i dublju reakciju"
761 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2019. 17:45h

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas je na sastanku u Normandiji zvanično započeo veliku nacionalnu debatu u cilju rješavanja krize "Žutih prsluka" tražeći dijalog bez tabu tema.

"Imamo 35 pitanja koja su napisana u pismu Francuzima, ali su otvorena sva druga pitanja. Biće uzeta u obzir inteligentna pitanja i teme koje nisam zabilježio. Ne treba da bude tabu tema kada ragovaramo", rekao je Makron u gradu Gran Burterold u Normandiji, gdje je održan sastanak sa 600 gradonačelnika i predstavnika lokalnih vlasti.

Makron je danas na putu za sastanak boravio u kratkoj iznenadnoj posjeti mjestu Gasni u Normandiji, gdje je prisustvovao sastanku lokalnih vlasti.

Predsjednik Francuske je rekao na tom sastanku da kriza s građanskim pokretom "Žutih prsluka" predstavlja priliku za "jaču i dublju reakciju".

Predložio je da tokom debate, koja bi trebalo da traje do 15. marta, bude pokrenuto rješavanje 35 pitanja u okviru četiri teme, a to su kupovna moć, porez, demokratija i životna sredina.

Makron je u pismu juče upućenom Francuzima pozvao građane da učestvuju u debati, navodeći da nezadovoljstvo građana želi da pretvori u rješenja.

Kriza s pokretom "Žuti prsluci" koji je mobilisan od 17. novembra širom Francuske s protestima svake subote u većim gradovima, najveća je kriza s kojom se suočava Makron od dolaska na vlasti u maju 2017. godine.

Bonus video: