Poljska: Protestna nota Rusiji

Komorovski je naglasio da proslava u Gdanjsku nema za cilj da pokvari Rusima proslavu u Moskvi
12 komentar(a)
Varšava, Foto: Shutterstock
Varšava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2015. 15:32h

Ambasador Rusije u Varšavi pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Poljske i uručena mu je protestna nota zbog riječi zamenika šefa ruske diplomatije.

Zamjenika šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin je nedavno izjavio da je poljski ministar inostranih poslova osramotio i sebe i poljsku diplomatiju jer je zapitao zašto bi se Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu proslavljao u Moskvii na taj način pokušao da ospori ulogu Sovjetskog Saveza u okončanju rata.

Karasin je u ponedjeljak kazao da je Shetina osramotio ne samo sebe, već i poljsku diplomatiju i političku kulturu u svojoj zemlji pitanjem zašto bi pobjeda morala da se slavi u Moskvi, javlja poljska televizija TVN24. Shetina je pitanje zašto se ne bi 70. godišnjica okončanja Drugog svjetskog rata proslavljala u nekoj drugoj prijestonici sila pobjednica ili simbolično u Berlinu postavio povodom ideje predsjednika Poljske Bronjislava Komorovskog da organizuje proslavu u Gdanjsku, na polusotrvu Vesterplate gdje je rat počeo, 8. maja, međunarodnom konferencijom istoričara i lidera članica Evropske unije. "Nešto drugo je proslava koju Rusija organizuje 9. maja, parada vojnog trijumfa, a drugo je razmišljanje o tome kakve pouke je izvukla ili nije izvukla Evropa odmah nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Jer 8. maj je praznik evropske integracije i prilika da se podsjeti: nije bilo Evrope - bio je rat, ima Evrope nema rata", kazao je danas Komorovski poljskom radiju TOK FM. Komorovski je naglasio da proslava u Gdanjsku nema za cilj da pokvari Rusima proslavu u Moskvi. Na riječi Karasina poljska diplomatija reagovala je sinoć saopštenjem da je nedopustivo da se Poljskoj osporava pravo da proslavlja 70. godišnjicu od okončanja Drugog svjetskog rata. Posebno što su od početka do kraja njeni vojnici vodili borbu protiv fašista na svim frontovima, pa i rame uz rame sa Sovjetskim Savezom, a Poljska je bila i prva žrtva Hitlerovih okupatora koje je 17. septembra 1939. godine podržao staljinistički ŠSR, navelo je poljsko ministarstvo. "Apelujemo na rusku stranu da odvoji istorijske elemente od dnevnog političkog konteksta koji je toliko nepovoljan da ne dozvoljava da se suzdrže emocije", stoji u saopštenju poljskog ministarstva.

Bonus video: