Jevreji traže ostatke žrtava holokausta u Dunavu

Ronioci su juče počeli da pretražuju dno Dunava blizu mosta u Budimpešti gdje su neki ostaci nađeni prije nekoliko godina
774 pregleda 0 komentar(a)
Izraelci istražuju dno Dunava kod Budimešte, Foto: Reuters
Izraelci istražuju dno Dunava kod Budimešte, Foto: Reuters

Tim izraleskih ronilaca počeo je juče pretragu Dunava u Budimpešti u pokušaju da nađu ostatke žrtava holokausta koje su pogubljene na obali te rijeke 1944. i 1945. godine.

Prema podacima izraelskog Memorijalnog centra holokausta Jad Vašem, 565 hiljada mađarskih Jevreja je ubijeno u holokaustu, a većina je deportovana u Aušvic između maja i jula 1944.

U oktobru te godine, kada je nacistima naklonjena stranka Strelasti krst došla na vlast u Mađarskoj, hiljade Jevreja iz Budimpešte je ubijeno na obalama Dunava, prema Jad Vašemu.

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Arije Deri je izjavio u ponedjeljak da je njegov mađarski kolega Šandor Pinter pristao na njegov zahtjev da obezbijedi specijalnu opremu forenzičarima iz izraelske volonterske grupe ZAKA, koji su stigli sa njim u Budimpeštu.

Ronioci su juče počeli da pretražuju dno Dunava blizu mosta u Budimpešti gdje su neki ostaci nađeni prije nekoliko godina. „Mislim da je trijumf nakon svih tih godina doći do ovog svetog rada na mađarskoj teritoriji,” izjavio je za Rojters Ilan Berkovič, vođa ZAKA tima.

„Ja sam u suštini Mađar, moji roditelji, baba i djed, cijela familija je odavde. To je na neki način stavljanje tačke, i nevjerovatno emotivno.”

Direktor ZAKA Jehuda Meši-Zahav je rekao Rojtersu da ostaje nejasno gdje će ostaci, ako budu pronađeni, biti sahranjeni. „To tek treba da se utvrdi. U Mađarskoj postoji određena osjetljivost u vezi sa ovim pitanjem,” rekao je.

Mađarski Jevreji brinu zbog desničarskog nacionalizma premijera Viktora Orbana, koji hvali mađarskog ratnog lidera koji je bio Hitlerov saveznik. Orban je tokom kampanje koristio lik finansijera Džordža Soroša za bilbord sa antiimigrantskom porukom.

Tokom posjete Jerusalimu prošlog jula, Orban je rekao da bi Jevreji trebalo da se osjećaju bezbjedno dok je on na vlasti. Desničarski premijer Izraela Benjamin Netanjahu, koji hvali Orbana, našao je sa njim zajednički jezik oko Soroša i njegove podrške kritičarima politike obiju vlada.

Bonus video: