Lider separatista najvljuje mobilizaciju: Očekujemo 100.000 boraca

"Opšta mobilizacija biće proglašena u 'Narodnoj Republici Donjeck' za 10 dana, predviđena je mobilizacija do 100.000 ljudi"
0 komentar(a)
Proruski pobunjenici, Foto: Reuters
Proruski pobunjenici, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2015. 14:54h

Vođa samoproglašene Donjecke republike na istoku Ukrajine Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da se nada da će narednih dana mobilisati 100.000 ljudi za borbe protiv ukrajinskih snaga s kojima se borbe rasplamsavaju.

"Opšta mobilizacija biće proglašena u 'Narodnoj Republici Donjeck' za 10 dana, predviđena je mobilizacija do 100.000 ljudi", rekao je Zaharčenko, prenosi zvanična separatistička agencija DAN.

Na istoku Ukrajine gdje skoro deset mjeseci ratuju ukrajinske snage i proruski pobunjenici, prošlog vikenda su se borbe pojačale i poginulo je 50 vojnika i civila, a mirovni pregovori su u subotu propali.

Pet ukrajinskih vojnika i sedam civila ubijeno je na istoku Ukrajine u posljednja 24 časa, prema podacima koje su javile danas vlasti u Kijevu i lokalne vlasti na istoku zemlje.

"Pet vojnika je ubijeno i 29 ranjeno u borbama" oko strateškog željezničkog centra, rekao je danas portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane Vladislav Seleznjov.

On je rekao da su borbe i dalje najintenzivnije oko mjesta Debalcevo koje drže ukrajinske snage, a sada je skoro potpuno opkoljeno proruskim pobunjenicima.

Gradske vlasti u Donjecku, glavnom pobunjeničkom uporištu u regionu na oko 60 kilometara jugozapadno od Debalceva, objavio je da je 15 civila ubijeno u granatiranju tokom vikenda.

Jutros su se čule eksplozije širom grada.

Dva civila ubijena su u napadima raketama na selo Krimsko, 40 kilometara sjeverozapadno od pobunjeničkog regionalnog centra Luganska, javio je regionalni guverner Genadi Moskal koji podržava ukrajinske vlasti.

Bonus video: