Varufakis: Nije mnogo pametno prodavati porodično blago za "siću"

Varufakis je u intervjuu za Mond rekao da je investicija kompanije Kosko "vrlo pozitivna za Grčku"
1 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2015. 10:29h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je da ne bi "bilo pametno" nastaviti rasprodaju "porodičnog blaga" zemlje, ali je isključio mogućnost poništavanja već završenih privatizacija.

"U sred deflacione krize nije mnogo pametno prodavati porodično blago za 'siću'... Mudrije je razvijati državna dobra da bi se povećala njihova vrijednost i korišćenjem inteligentnih sredstava finansiranja, ojačala naša privreda", rekao je Varufakis u intervjuu za francuski list Mond (Le Monde), objavljenom danas.

On je međutim rekao da "ne bi bilo mudro poništiti već završene privatizacije".

Nova grčka vlada na čelju s Aleksisom Ciprasom najavila je prošle nedjelje da želi da "zaustavi" proces privatizacije luke u Pireju, najveće u zemlji, kao i većinu prodaje javnih dobara i preduzeća što od Grčke traže povjerioci.

Kineska grupa Kosko (Cosco) već je zakupila i modernizovala dva terminala u luci u Pireju, kod Atine, i očekivalo se da će ona kupiti 67 odsto državnog udjela u p[reduzeću koje upravlja čitavom lukom.

Proces privatizacije otpočela je prethodna koaliciona vlada Andonisa Samarasa.

Varufakis je u intervjuu za Mond rekao da je investicija kompanije Kosko "vrlo pozitivna za Grčku".

Rekao je da smatra da "strane investicije, posebno kineske", predstavljaju "veliki izvor nade za poboljšanje naših struktura i jačanje naše konkurentnosti".

Grčki ministar juče je u Parizu razgovarao s francuskim zvaničnicima usred napetosti u odnosima Atine s međunarodnim kreditorima poslije izbora nove grčke vlade.

Poslije Pariza Varufakis odlazi u London i Rim.

Bonus video: