Štiglic: Bolje da eurozonu napusti Njemačka

"Grčka je učinila nekoliko grešaka, ali Evropa je pravila veće greške. Lijek koji su joj dali bio je otrovan, doveo je do povećanja grčkog duga i ekonomija je pala", rekao je Štiglic
3 komentar(a)
Džozef Štiglic, Foto: Reuters
Džozef Štiglic, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2015. 08:18h

Nobelovac i poznati ekonomista, Džozef Štiglic smatra da bi bilo dobro da eurozona opstane, ali ako se i raspadne, bolje je da je napusti Njemačka nego Grčka.

"Ništa nije tako podijelilo Evropu kao euro", rekao je Štiglic u intervjuu za CNBC.

On smatra da politika štednje jednostavno nije uspjela na nivou cijele EU. Politike koje su se u Evropi isprobale u Grčkoj nijesu uspjele što se vidi i na primjeru Španije i drugih zemalja.

On je jedan od 18 uglednih ekonomista autora pisma u kojem se kaže da bi Evropa profitirala ukoliko bi Grčkoj dala priliku za novi start, prenosi B92.

Ipak, u tom pismu se jasno navodi da bi i Grčka trebalo da sprovede reforme.

"Grčka je učinila nekoliko grešaka, ali Evropa je pravila veće greške. Lijek koji su joj dali bio je otrovan, doveo je do povećanja grčkog duga i ekonomija je pala", rekao je Štiglic.

Grčki dug porastao je od početka krize sa 110 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 170 odsto BDP-a, pa je jasno da su mjere koje je odredila "trojka" bile pogrešne.

Štiglic je naveo da je glavni problem Njemačka koja je značajno profitirala od uspostavljanja eura.

"Većina ekonomista misli da je najbolje da Njemačka napusti eurozonu. Njemačka marka bi ojačala, a njemačka ekonomija bi bila malo prigušenija“, tvrdi Štiglic.

On je zaključio da bi u tom scenariju Njemačka shvatila koliko joj je važan euro i možda bi bila spremnija da pomogne državama koje imaju problema.

Bonus video: