Budimpešta: Hiljade traže Orbanovu ostavku

Oko tri hiljade demonstranata, po riječima organizatora protesta Balaša Guliaša, reprezentuju "većinu koja se u Mađarskoj protivi Orbanovoj politici približavanja (ruskom predsjedniku) Vladimiru Putinu"
3 komentar(a)
Budimpešta, Foto: Beta-AP
Budimpešta, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.02.2015. 19:03h

Hiljade demonstranata u Budimpešti tražilo je smjenu vlade premijera Viktora Orbana, samo dan uoči posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Mađarskoj.

Oko tri hiljade demonstranata, po riječima organizatora protesta Balaša Guliaša, reprezentuju "većinu koja se u Mađarskoj protivi Orbanovoj politici približavanja (ruskom predsjedniku) Vladimiru Putinu".

Protestanti se žale i na korupciju i na to kako "sve nestaje u džepovima Orbana i njegove okoline".

Orbanovi dogovori sa Moskvom, uključujući onaj po kojem će Rusi graditi novi reaktor u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks, kao i zajam Rusije Mađarskoj od 10 milijardi eura za pomoć tom projektu, pod imenom Paks 2, biće po očekivanju glavne tačke razgovora između mađarskih i njemačkih lidera sjutra.

Kritičari sporazuma, među kojima su i SAD, smatraju takav dogovor povećanjem energetske zavisnosti Mađarske od Rusije koja već dostavlja skoro 80 odsto gasa i nafte koji se potroše u toj zemlji.

Sporazum s Atomenergopromom pokriva izgradnju, održavanje i dostavu goriva. Atomenergoprom je deo Rosatoma, ruske državne kompanije za nuklernu energiju.

Novi reaktori bi trebalo da počnu da rade 2025. i 2026. godine. Sporazum su pored SAD kritikovale i mađarske opozicione partije zbog manjka transparentnosti. Mađarska nije objavila tender za projekat, a razlozi zašto je izabrana Rusija biće u tajnosti 15 godine, dok će pristup drugim detaljima ugovora biti ograničen iz razloga nacionalne bezbjednosti.

Bonus video: