Šulc Ciprasu: Ne kritikuj Merkelovu

Šulc ocijenio je juče "neodgovornim" odbijanje Grčke da sarađuje sa revizorima takozvane "trojke", zaduženim za nadgledanje fiskalnih reformi u toj zemlji
75 pregleda 2 komentar(a)
Martin Šulc, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Martin Šulc, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2015. 12:29h

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je novog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da prestane da kritikuje njemačku kancelarku Angelu Merkel.

On je istakao da anti-njemačka retorika predstavlja "kratkovidu" taktiku.

Šulc je u intervjuu listu "Velt am Zontag" naveo da je isti savjet Ciprasu, dao i prošle nedjelje na sastanku u Atini, prenela je agencija AFP.

"Nedvosmisleno samo mu preporučio da se verbalno razoruža. Od tih napada nema nikakve koristi", rekao je Šulc, inače Njemac.

"Ciprasu je dat savjet da prekine sa napadima na Angelu Merkel", naveo je Cipras, dodajući da će na kraju upravo njemačka vlada, između ostalih, biti ta koja će morati da mu pomogne.

Njemački zvaničnici su više puta otkad je na prevremenim parlamentarnim izborima prošle nedjelje na vlast u Grčkoj došla radikalna ultraljevičarska stranka Siriza istakli kako očekuju od zvanične Atine da se drži obećanja da će sprovesti fiskalne i ekonomske reforme, dogovorene u sklopu paketa pomoći. Dobar dio te pomoći je Grčkoj dala upravo Njemačka.

"Možda neki vole da čuju kritike upućene Njemačkoj, ali to je kratkovida taktika i ne vodi nas naprijed", istakao je Šulc.

Martin Šulc ocijenio je juče "neodgovornim" odbijanje Grčke da sarađuje sa revizorima takozvane "trojke", zaduženim za nadgledanje fiskalnih reformi u toj zemlji.

"Ukoliko grčka vlada više u stvari ne želi da saraduje sa svojim kreditorima na sadašnjoj osnovi, to smatram neodgovornim", rekao je Šulc u intervjuu za "Frankfurter algemajne cajtung".

On je tu izjavu dao pošto je grčki ministar finansija Janis Varufakis u petak izjavio da želi direktan pristup Atine trojci međunarodnih kreditora - MMF-u, Evropskoj uniji i Evropskoj centralnoj banci, prenio je AFP.

Varufakis je rekao da će se Grčka založiti za "maksimalnu saradnju" sa međunarodnim kreditorima, ali da neće sarađivati sa revizorima takozvane "trojke", niti će tražiti produženje programa finansijske pomoći.

Šulc je rekao da bi do ponovnih pregovora oko grčkog duga moglo doći samo "konsenzusom, a ne provokacijama".

"Možemo da privedemo (Grčku) kompromisu, ali nema garancija", rekao je on i dodao: "Situacija je krhka, ali nije očajna".

Bonus video: