HOĆE LI SE NASTAVITI PREGOVORI U MINSKU?

Kučma: Predstavnici separatista nam postavljali ultimatume

69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2019. 06:33h

Mirovni pregovori u Minsku o krizi u Rusiji prekinuti su danas popodne, nakon što su "ključni igrači" napustili sastanak, javlja Rojters.

Ukrajinski predstavnici optužili su zvaničnike proruskih separatista da su im postavljali ultimatume i da su podrivali pregovore, javlja Rojters pozivajući se na agenciju Interkaks.

Predstavnik Ukrajine na ovim pregovorima i prvi predsjednik te države Leonid Kučma kazao je kako prenosi Interfaks da su dva predstavnika separatista postavljali ultimatume i odbili da raspravljaju o prekidu vatre i uklanjanju teškog naoružanja.

Kučma je, takođe, kritikovao dvojicu glavnih lidera proruskih snaga, koji su potpisali sporazum u Minsku prošlog septembra, jer nijesu učestvovali u današnjem sastanku "kontakt grupe", kojem su prisustvovali i predstavnik Rusije i zvaničnik OEBS-a. 

Sa druge strane predstavnik  samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin rekao je ruskoj agenciji RIA da su oni "bili spremni za dijalog ali ne i za ultimatume Kijeva".

Novinarki Skaj njuza je rečeno da sjutrašnji nastavak pregovora nije vjerovatan, i da su razlike između strana veoma krupne.

Atmosfera na pregovorima opisana je kao neplodonosna, kako na planu postizanja sporazuma, tako i na planu saradnje.

Trilateralna Kontakt grupa (Rusija, Ukrajina, OEBS) počela je danas pregovore u glavnom gradu Bjelorusije Minsku, o rješavanju krize u Ukrajini, javila je bjeloruska novinska agencija Belta. 

Agencija podsjeća da je ranije OEBS saopštio da je pripremljen novi dokument i da se Grupa nada da će on biti potpisan danas. 

Ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov ranije danas dolazi na sastanak, foto: Reuters

U njemu su navedeni konkretni potezi, koji treba da obezbijede sprovođenje prioritetnih koraka usmjerenih na deeskalaciju konflikta, dodaje Belta. 

Ranije je javljeno da su u Minsk stigli specijalna predstavnica OEBS-a Hajdi Taljavini, bivši predsjednik Ukrajine Leonid Kučma, ruski ambasador u Kijevu Mihail Zurabov, kao i predstavnici  samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin i samoproglašenu Luganske Narodne Republike (LNR) Vladislav Dejnego. 

Pajat: Nijesmo isrpjeli sva sredstva kako bi Rusija" platila svoju cijenu

Na diplomatskom planu, u Ukrajinu 5. februara dolazi američki državni sekretar Džon Keri, koji želi vlastima u Kijevu, kako danas navodi Vašington, da pruži podršku.  

Američki ambasador u Kijevu Džefri Pajat izjavio je danas da SAD nijesu "iscrpjele sva sredstva kako bi Rusija" platila svoju cijenu zbog uloge u ukrajinskom sukobu.  

Evropska unija je prije dva dana saopštila da će pooštriti sankcije protiv Rusije i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, tako što će početkom februara dodati imena na postojeću crnu listu osoba kojima su uvedene sankcije. 

Ministri EU su sankcije obrazložili zabrinutošću zbog "bezobzirnog bombardovanja civlinih područija naročito u Marijupolju, i nedavnog zaoštravanja sukoba u Donjecku i Lugansku, na istoku Ukrajine".  

Posljednja runda pregovora proruskih pobunjenika i Kijeva bila je 5. septembra 2014. u Minsku, kada je postignut dogovor o prekidu vatre, ali su ga obije strane prekršile.  

Od izbijanja sukoba na istoku Ukrajine, u aprilu prošle godine, poginulo je više od 5.100 ljudi.

Putin, Merkel i Oland pozvali na primirje

Ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland danas su pozvali zaraćene strane u Ukrajini da postignu dogovor o primirju tokom pregovora u Minsku, saopšteno je iz Kremlja. 

Troje lidera su u telefonskom razgovoru razmotrili su pojačano nasilje na jugoistoku Ukrajine, prenio je Rojters. 

"Izražena je nada da će pitanja hitnog prekida vatre i povlačenja teškog naoružanja imati centralno mjesto na agendi" mirovnih pregovora u Minsku, navodi se u saopštenju Kremlja, javila je agencija AFP.

Galerija