Podemos okupio na desetine hiljada ljudi u Madridu

Madridski trg je krcat ljudima koji su stigli iz svih krajeva Španije autobusima, vozovima ili automobilima, a Podemos je u velikoj mjeri mobilisao svoje pristalice preko društvenih mreža
0 komentar(a)
Španija protesti Podemos, Foto: Beta/AP
Španija protesti Podemos, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.01.2015. 13:06h

Ohrabrena pobjedom savezničke grčke Sirize na izborima, španska populistička partija Podemos započinje danas izbornu godinu masovnim skupom u Madridu.

Tajming za protestni skup nije mogao da bude bolji, budući da dolazi poslije pobjede Sirize na vanrednim izborima, a sam protest je zakazan mnogo ranije kad izbori u Grčkoj nisu ni bili na vidiku, a kamoli pobjeda partije koju Podemos podržava. Skup pod nazivom "Marš za promjene" na Trgu Puerta del Sol u Madridu, počeo je u podne.

Aktivisti pokreta protestovali su mjesecima protiv vladinih mjera štednje i smanjivanja plata radnicima.

Članovi Podemosa su uoči današnjeg protesta dijelili pamflete u kojima se poziva na "politiku koja služi narodu, a ne privatnim interesima". To je ujedno i prvi veliki skup koji Podemos organizuje od svog osnivanja.

Madridski trg je krcat ljudima koji su stigli iz svih krajeva Španije autobusima, vozovima ili automobilima, a Podemos je u velikoj mjeri mobilisao svoje pristalice preko društvenih mreža.

"Nada je rođena," poručio je posle Sirizine pobjede lider Podemosa Pablo Iglesijas (36), bivši profesor političkih nauka.

Iglesijas na protestu

Iglesijas se nada da će uspjeti da uradi isto što je i Siriza na izborima u svojoj zemlji - da potuče veće partije koje traju već godinama.

Prilika za to biće opšti izbori u Španiji u novembru ove godine, a ankete pokazuju da Podemos vodi ispred opozicione Socijalističke partije, a prema nekima, prednost ima i u odnosu na vladajuću Narodnu partiju. Podemos je formiran tek u januaru prošle godine, a svoju prednost u anketama zasniva na obećanjima da će se boriti protiv onoga što Iglesijas naziva "tradicionalnom kastom političkih lidera".

"Tik, tak... Počelo je odbrojavanje za vladajuću kastu," rekao je Iglesijas, obraćajući se svojim pristalicama u danu kad su izbori održavani u Grčkoj prošlog vikenda.

Da snagu Podemosa ne treba zanemariti govori i podatak da je četiri mjeseca od formiranja partije njenih pet članova ušlo u Evropski parlament, a tada su dobili glasove 1,2 miliona svojih sunarodnika.

Španci su sve viši bijesni zbog brojnih slučajeva korupcije među političarima, kao i zbog štednje koju je nametnula konzervativna vladajuća partija i prije nje socijalistička vlada pošto je izbila kriza 2008. godine. Španija je zvanično izašla iz recesije, ali statistika pokazuje da je svaki četvrti građinin te zemlje nezaposlen.

Podemos optužuje "korumpiranu manjinu da je počinila najveću pljačku Španije u novijoj istoriji" i da je odgovorna za krizu.

Prijetnjom da će srušiti vladavinu dvije partije, koje se smjenjuju na vlasti od 1975. godine, Podemos je postao zajednički neprijatelj i socijalista i konzervativaca. Premijer Marijano Rahoj upozorio je svoje sunarodnike da se "ne igraju ruskog ruleta" tako što će podržati Podemos, za koji kaže da obećava "mjesec i sunce", ali da svoja obećanja neće ispuniti.

Mediji optužuju Podemos za povezanost sa venecuelanskim ljevičarima, ali i za utaju poreza koju su izveli neki od lidera ta partije. Prozvani zvaničnici Podemosa su obećali da će objaviti svoje poreske prijave kako bi odbacili takve tvrdnje. Lider partije nehajno odgovara na prozivke i pritisak sa kojim je suočen Podemos.

"Suočeni sa njihovom mržnjom, možemo samo da se nasmejemo," ponovio je Iglesijas više puta.

Analitičar Hose Injasio Toreblanka smatra da je današnji protestni skup Podemosa rizičan potez, budući da demonstracije na ulicama mogu da vode i razočaranjima.

"Ali, istina je da zajedničko demonstriranje pokazuje da je partija Podemos stvarna, a ne virtualna," navodi on.